eur:
389.24
usd:
360.77
bux:
68445.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Varga Mihály szerint kisebb Gyurcsány-csomag körvonalazódik

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint 2008-ra egy kisebb fajta Gyurcsány-csomag körvonalazódik. Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint azonban a tények egészen mást mutatnak.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a csütörtökön közzétett költségvetési köriratra reagálva elmondta: jövőre áremelkedésre, reálbércsökkenésre, elbocsátásokra, és az államadósság növekedésére lehet számítani. Hozzátette, nem igaz a miniszterelnök állítása, hogy túl vagyunk a nehezén.

"Mindenki kezdi felélni a tartalékait. Emlékeztetnék a Wall Street Journal Europe és az egyik kutatóintézetnek a közös felmérésére, hogy 100 magyarból 76 egyetlen forintot sem tud már félretenni. Hát látjuk jól, hogy az emberek egy jelentős része most már adósságkiváltó hiteleket vesz föl a bankoktól. Amikor az emberek már személyi kölcsönt vesznek fel a napi életvitelük finanszírozására, ott valóban baj van" - hangsúlyozta.

A Pénzügyminisztérium internetes honlapján csütörtökön közzétett 2008. évi költségvetési tervezési körirat alapján a kormány szándékai szerint jövőre is csökken a közszférában foglalkoztatottak létszáma, és a nyugdíj, a családtámogatás, a szociális segélyek, az állami elkötelezettségek és az uniós források felhasználását lehetővé tevő társfinanszírozás kivételével nincs lehetőség a kiadások növekedésére.

Titkosítás - vagy mégsem?

Varga Mihály kitért arra is, hogy sajtóhírek szerint a kormány több makrogazdasági és gazdaságpolitikai adatot titkosítani kíván. Többek között ilyenek a pénzügyi likviditás adatai, a gazdasági szerkezet átalakítására vonatkozó adatok, valamint az illetékváltozások tervei. Mire készül a kormány, miért kell ezeket az adatokat és terveket titkosítani? - tette fel a kérdést a politikus.

Daróczi Dávid kormányszóvivő minderre reagálva elmondta, a titkosításokról egyelőre még csak a társadalmi vita kezdődött meg.

"Kevesebb lesz a titkos adat, és szigorodik a titkosítás feltétele. A törvény módosításával kapcsolatban egyelőre a társadalmi vita szakaszánál tartunk, az első állomás volt a keddi megbeszélés. Ami pedig a döntés-előkészítő anyagokat illeti, azok eddig is, és ezután is bizalmas információknak minősülnek" - tette hozzá.

A költségvetési köriratról kialakított ellenzéki állásponttal kapcsolatban Daróczi Dávid úgy fogalmazott, a tények egészen mást mutatnak, amiről Varga Mihály beszél. A többi között például, kormány a reálbér szinten tartásával számol.

Az InfoRádió felkereste a Pénzügyminisztériumot is, amelynek sajtóosztályán csak annyit mondtak: 2008-ban is ugyanaz a terv, mint 2007-ben, hogy megvalósuljon a konvergencia-program.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×