eur:
389.54
usd:
361.91
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kóka szeretne egy igazi konzervatív oldalt

Egy-másfél évig tarthat ki egy kormány reformlendülete - mondta Kóka János gazdasági miniszter a Figyelonek adott interjúban. A tárcavezető szerint utódjának személye nem lehet a koalíciós alku tárgya. Mint fogalmazott: az ő gazdaságpolitikai felfogása a koncervatívokéhoz áll közelebb és szeretne végre egy igazi konzervatív oldalt is.

Egy kormány reformlendülete nem tart tovább, mint egy-másfél év, tehát a 2007-ből nagyjából hátralévő fél év meg fogja határozni, hogy mi az, amibe egyáltalán belefog a kormány, és mi az, amibe nem - emelte ki nyilatkozatában Kóka János.

A távozó gazdasági és közelekdési miniszter hozzátette: amit az idén nem kezdenek el, nem terveznek meg, az ebben a ciklusban már nem is valósul meg.

Az SZDSZ első embere a Figyelőnek hangsúlyozta: miniszterként a kormányzó pártok kompromisszumaiból születetett megoldások végrehajtása a feladata, míg pártelnökként a kormányfővel szemben a liberális szavazók a "főnökei".

Lemondásáról szólva megjegyezte: már korábban is hajlott a távozásra, mint mondta, van néhány jó praktikus érve amellett, hogy így döntött, amelyek mind a frakcióvezetés átvételének szándékához és a pártépítés kihívásaihoz kapcsolódnak.

A gazdasági miniszter még nem tudta megmondani ki lesz az utódja, de annyit elárult: több jelöltje is van. Úgy vélte: az illető személye nem koalíciós alku tárgya, liberális miniszter lesz a GKM élén.

Miniszteri munkájának egyik legfontosabb eredményének az autópálya-építési költségek csökkentését tartja, de eredménynek könyveli el az energialiberalizációs törvény elfogadását is.

Kóka János a koalícióról is beszélt. Úgy fogalmazott: a szocialistákkal való koalíciót helyénvalónak gondolja, és nem lát a politikai palettán olyan kormányzóképes erőt, amely képes lenne a liberálisokkal együtt az ország megújításán dolgozni.

Az SZDSZ elnöke emellett szeretné, ha pártja nyitottá válna az együttműködésre a konzervatív oldallal, ha végre kialakulna egy valódi konzervatív oldal.

Szerinte ami ma van, az retorikájában nemzeti konzervatív, gazdaságpolitikájában néhol szélsőbalos értékeket felvonultató politikai erő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×