eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ákos: "Ezek most nem lehetnének itt"

A Heti Válasznak adott interjút Kovács Ákos énekes. A zenész szerint Magyarországon - ahol a KISZ tíz vezetőjéből ma hét a kormány tagja - a gazdasági ésszerűséget felülírja a skatulyázós elmebaj.

Nem tudni, légiharcban mire képes a svéd Gripen, a földön, a gazdaságfejlesztésben azonban, úgy tűnik, verhetetlen - írja a Heti Világgazdaság. A svéd Investor-csoporthoz, vagyis a Wallenberg cégbirodalomhoz tartozó Gripen International ugyanis már a múlt év végére több mint 95 százalékra teljesítette magyarországi befektetési és exportvállalását, így egyes kalkulációk szerint akár már jövőre befejeződhet az úgynevezett svéd ellentételezési program, holott az egyezmény csak 2015-ben jár le. Az ellentételezés - közkeletű angol nevén: offset - alapvető célja, hogy a védelmi beszerzések külföldi kifizetéseit befektetéssel, beszállítási lehetőséggel és exporttal kompenzálja. A jelenlegi gyakorlat szerint ha egy fegyvergyár Magyarországnak legalább 1 milliárd forint értékben ad el, köteles ellentételezési szerződést kötni az állammal, amelyben a befektetési hányad nem lehet 30 százaléknál kevesebb.

Egy beteg, immorális társadalom az, amelyben jelenleg élünk. Ezért nem tud megújulni, megreformálódni, ezért köteleződik el olyan hazugságok, szólamok mellett, amelyek már száz éve sem voltak igazak - mondta a Figyelőnek Jaksity György, egykori tőzsdeelnök. A Concorde Értékpapír Zrt. vezérigazgatója kritikus a honi jelennel szemben, szeret kijózanító dolgokat mondani, igencsak sarkos megfogalmazásban. A lassú társadalmi változáshoz Jaksity György szerint minél gyorsabb szemléletváltozás kellene, de, mint mondta, úgy tűnik, hogy a közelmúlt szélsőséges válsághelyzete sem váltott ki elég nagy sokkot.

A gazdasági ésszerűséget felülírja a skatulyázós elmebaj - számolt be tapasztalatairól a Heti Válasznak adott interjújában Kovács Ákos. Az énekes a közéletet átható szervilizmus, gyávaság okát abban látja: túl sokaknak üres az ég. '56-tal kapcsolatban az előadó úgy fogalmazott, a szabadon zajló ötvenhatos diskurzus éppen csak a forradalom lényegéről nem szól. A magát européer szociáldemokratának álmodó magyar baloldal hiába választja ki kabalafigurának Nagy Imrét, ha utána kitüntetésre terjeszti fel Horn Gyulát, aki számára ötvenhat ma is ellenforradalom. A módszerváltás óta egyetlen embert sem voltak képesek miniszterelnök-jelöltként indítani, akit ne terhelne pártállami múlt. A KISZ fejesek egykori tablóján szereplő tíz káderből ma hét a kormány tagja: a Központi Bizottság demokratásat játszik. "1956 lényege annyi, hogy ezek most nem lehetnének itt" - fogalmazott az énekes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×