eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Fellélegzést hozott a szél és a lehűlés

A hétvégén megérkezett időjárási frontok miatt az egész országban csökken a földközeli ózon szintje, amely az elmúlt héten a rendkívül meleg, szélmentes időjárás és az erős napsütés miatt emelkedett meg - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Nem csak a hőmérséklet, de az ózonkoncentráció terén is javult a helyzet az elmúlt napokban Magyarországon. Budapesten például vasárnap már jóval a küszöbérték, azaz köbméterenként 180 mikrogramm alatti maximum értékeket regisztráltak a földközeli ózon szintjében.

Ez a folyamat tapasztalható volt az egész ország területén. Sopronban például vasárnap a mért maximum érték a köbméterenkénti 120 mikrogramm körüli értékre állt be. Dorogon és Tatabányán is csökkentek a csúcsértékek, és megnyugtatóan, jóval a küszöbértékek alatt stabilizálódott a szennyezés mértéke. Hasonlóan alakult a helyzet Putnokon, Székesfehérváron és Vácon is.

Az egész ország területén - így a fővárosban is - mérséklődött a feltámadt szélnek köszönhetően a szállópor (úgynevezett PM10-es) szennyezettségi szint. Ez a múlt pénteken az ország bizonyos pontjain még az egészségügyi határérték közelében mozgott.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó területi felügyelőségi adatközpontok folyamatosan figyelemmel kísérik az ózon értékek alakulását és haladéktalanul értesítik a települési önkormányzatokat, ha a szennyezettségi szint esetleg elérné a tájékoztatási küszöbértéket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×