eur:
385.89
usd:
355.41
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Kóka miniszter helyett frakcióvezető lenne

Megerősítette távozási szándékát a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium éléről Kóka János. Az SZDSZ elnöke ehelyett inkább pártja parlamenti frakcióvezetője szeretne lenni.

Egy szűkkörű sajtóbeszélgetésen megerősítette távozási szándékát a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium éléről Kóka János. A liberális politikus elmondta: azért lép ki a kormányból, mert úgy érzi: nincs elég ideje a pártjára, elsősorban a vidéki szavazókra.

Az SZDSZ elnöke hozzátette: lemondása után szívesen elvállalná a párt parlamenti frakciójának vezetését. Kóka János szerint pártja előtt nagy kihívások állnak, hiszen 2009-ben európai parlamenti, egy évvel később pedig országgyűlési választások lesznek és a párt hatalmas erőkkel készül a népszavazásra is.

Az SZDSZ elnöke hangsúlyozta: pártvezetőként tagja marad az így - német mintára - koalíciós kabinetté alakuló kormánykabinetnek, illetve továbbra is részt vesz a liberális minisztereket és államtitkárokat tömörítő szervezet munkájában is.

Miniszteri munkáját értékelve Kóka János eredményként könyvelte el a tárca működési költségeinek 25, és az autópálya-építések költségeinek 40 százalékos csökkenését, több nagyberuházás (így a Hankook-gyár) Magyarországra települését, illetve a kis-és középvállalkozások támogatási rendszerének egyszerűsítését.

A miniszterelnök elfogadta Kóka János döntését, aki nem akart találgatásokba bocsátkozni lehetséges utódja személyéről.Pártreakciók

MSZP: tiszteletben tartják

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint a szocialista képviselőcsoport tiszteletben tartja Kóka János döntését. A koalíciós megállapodás számos olyan feladatot rögzít, amelyet a két párt a tárca segítségével kíván megvalósítani, elsősorban a kis- és középvállalkozások támogatása, munkahelyteremtő és -megőrző képességük javítása érdekében - közölte a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Fidesz: az az ország érdeke, hogy Kóka János azonnal távozzon

A Fidesz szerint Kóka János "minden idők legsikertelenebb gazdasági minisztere Magyarországon". Szijjártó Péter szóvivő szerint éppen ezért a magyar gazdaságnak, a magyar embereknek az az érdeke, hogy Kóka János most azonnal távozzon.

Az ellenzéki párt szerint Kóka János minisztersége idején árusítják ki a magyar nemzeti vagyont. Szijjártó Péter kijelentette: a gazdasági miniszter az egyik fő felelőse annak, hogy 2006 tavaszán becsapták az embereket, egyik fő felelőse a megszorító intézkedéseknek.

MDF: távozzon egy hónapon belül!

Az MDF szerint tárgyalóképtelenné vált a gazdasági miniszter, ezért mielőbb távoznia kell. "Mától tárgyalóképtelen és korlátozott felelősségű a gazdasági miniszter, Kóka János. Ha már elhatározta lemondását, és nyilvánosság elé is lépett, távozzon egy hónapon belül. Ebben a gazdasági helyzetben ne tartsa bizonytalanságban a gazdasági élet szereplőit, folyamatait és az országot" - hangsúlyozta Dávid Ibolya pártelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×