eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Ismét a Fideszétől eltérő népszavazást kezdeményeznek

Csaknem 600 ezer kistermelő, őstermelő maradhat ki a földvásárlási kedvezményből a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint, ha az elővásárlási jog a Fidesz által szorgalmazott módon csak a családi gazdálkodókra terjedne ki.

Nagy Tamás, a MOSZ elnöke azt mondja: ezért ők is népszavazási kezdeményezést nyújtottak be az Országos Választási Bizottsághoz.

Mint mondta, a fő kérdés az, hogy a külföldiek földvásárlási tilalmának lejárta előtt ki vehet földet Magyarországon. Jelenleg ugyanis az Európai Unióban egyedülálló módon a termelőszövetkezetek vagy a társas vállalkozások nem vásárolhatnak földet.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar föld ára jelenleg rendkívül nyomott, a földpiac azonban a moratórium lejártával jelentősen megélénkül majd.

A jelenlegi szabályozás értelmében csak egy szűk réteg húzhat hasznot az áremelkedésből, a Fidesz népszavazási kérdése pedig csak a családi vállalkozásokat részesítené előnyben. A kistermelők és az őstermelők, azaz a földet művelők jelentős része azonban kimaradna belőle - mondta nagy Tamás.

A befektetői tőke kincsképzése

Jakab István szerint kizárólag a nagyüzemi földhasználóknak és a Magyarországon termelő külföldieknek lenne jó, ha termőföld elővásárlására nemcsak a családi gazdaságok, hanem a föld használói kapnának jogot.

Hozzátette: 2009-től egy új támogatási rendszer lép életbe a mezőgazdaságban, ekkor a földtulajdonosok összesen évente mintegy 100 millió forintos támogatáshoz juthatnak. Hangsúlyozta: a földszerzés tétje tehát nagy.

Kijelentette: a befektetői tőke kincsképzésre használná a rendkívül jó minőségű magyar termőföldet, amelyből a családi gazdaságok megélnének.

Szavai szerint az 1,5 millió hektárnyi állami földből és a nagyjából ugyanekkora kiterjedésű, osztatlan közös tulajdonban lévő földről van szó. Ráadásul, mint mondta, állami földet eddig fillérekért lehetett bérelni.

Fidesz: kormányzati akciók

A Fidesz arra kéri az Országos Választási Bizottságot (OVB), hogy szerdai ülésén ne folytassa azt a színjátékot, amit az elmúlt kilenc hónapban, és ne engedjen utat a kormány zavarkeltő akciójának - közölte a párt szóvivője.

"Határozottan és tisztelettel arra kérjük az OVB-t, ne folytassa azt a színjátékot, amelynek tanúi lehettek a magyar emberek kilenc hónapon keresztül. Arra kérjük (...) az OVB-t, ne legyen a kormány antidemokratikus szándékainak kritikátlan végrehajtója. Arra kérjük az OVB-t, ne gátolja az embereket alkotmányos jogaik gyakorlásában" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Hozzátette: azt is kérik az OVB-től, hogy eddigi eljárási és működési rendjének megfelelően - amely a beadási időpontra, a megelőzési szabályra vonatkozott - a demokrácia követelményei szerint hozzák meg döntésüket.

A Fidesz azt is kéri a testülettől, hogy döntésével ne engedjen utat a kormány zavarkeltő akciójának.

"Teljesen egyértelmű, hogy az elmúlt hét eseményei azt tükrözik: a kormány megpróbál zavart kelteni (...), az eddigi időhúzó és más antidemokratikus eszközök után a zavarkeltés eszközéhez nyúlt. Az is egészen világos, hogy (...) a magánszemély által benyújtott kérdések a kormány érdekét, az MSZP érdekét szolgálják. Világos, hogy az MSZP érdekeinek szolgálatában, az MSZP helyett kerül sor a benyújtásra" - mondta a szóvivő.

A politikus szerint Gyurcsány Ferenc és a kormány "fél, sőt néha úgy tűnt, retteg a napszavazástól, ezért nemtelen eszközöket vetett be annak gáncsolására, gátolására".

Hanganyag: Orosz Andrea

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 15. 13:15
×
×
×
×