eur:
389.2
usd:
362.29
bux:
68714.94
2024. május 8. szerda Mihály

Túlélni valahogy a forróságot - tippek és képek

Budapesten a hőség miatt kétezer köztéri csapot nyitnak meg, és száz ivókútnál is fel lehet frissülni, ám a szökőkutakban tilos fürdeni. Demszky Gábor a Fővárosi Védelmi Bizottsága rendkívüli ülése után elmondta: a nagy meleg miatt a tizenkét legforgalmasabb csomóponton már megkezdték a palackozott és zacskós vizek osztását az autósoknak és a gyalogosoknak. 15 százalékkal nőtt a főváros vízfogyasztása, ám korlátozásra nem kell számítani.

Budapesten a tartósan magas hőmérséklet miatt kétezer köztéri csapot nyitnak meg a főpolgármester kezdeményezésére.

Demszky Gábor a Fővárosi Védelmi Bizottsága rendkívüli ülése után azt közölte: a hőség miatt a tizenkét leg

forgalmasabb csomóponton már megkezdték a palackozott és zacskós vizek osztását az autósoknak és a gyalogosoknak.

A főpolgármester hangsúlyozta: a Fővárosi Vízművek Zrt. ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren, így a járókelők ott is hűtött, csomagolt vízhez juthatnak.

A városvezető kiemelte, hogy a fővárosi strandok este kilenc óráig tartanak nyitva, de figyelmeztetett arra is, hogy a Dunában és a szökőkutakban továbbra is tilos fürödni.

Demszky Gábor hozzátette: azt kezdeményezi, hogy a pénzügyőrség a lefoglalt benzint és gázolajat adják át a katasztrófavédelem igazgatóságainak.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában levő kórházak és egészségügyi intézmények munkatársai a következő időszakban megkülönböztetett figyelmet fordítanak fiatal és idős betegeikre.

Locsolnak

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. éjjel-nappal, összesen 20 locsoló autóval hűti a villamossíneket és Budapest utcáit.

Hétfőtől csütörtökig hármas fokozatú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos, mert az előrejelzés szerint a hét folyamán a nappali felmelegedés elérheti a 39-40 fokot.A szökőkutak fertőzésveszélyesek

Összesen száz ivókútnál frissülhet felnek a hőségtől tikkadt budapestiek. Kocsis László, a Főkert Zrt. igazgatója elmondta: összesen 120 ivókút állna rendelkezésre, ám ezek közül 20-at megrongáltak.


A csapból szabad inni (képgaléria)

A Főkert Zrt. igazgató kiemelte: az öntözésre használt kétezer köztéri csapból is felfrissülhetnek a fővárosiak.

Kocsis László közölte: a szökőkutakat nem lehet ilyen célra használni, holott azokat is ugyanaz a vízvezeték táplálja, mint az ivó- és öntözőkutakat. Ennek oka, hogy állatok is fürdenek a szökőkutakban, így nem alkalmas arra, hogy az embereik is belemenjenek, mert nagy a fertőzés veszélye - tette hozzá a Főkert Zrt igazgatója.

Nőtt a fogyasztás, de nem lesz vízkorlátozás

650 ezer köbméter a napi vízigénye Budapestnek jelenleg, ami 15 százalékkal haladja meg a az átlagos fogyasztást - mondta a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezető-helyettese.

Sándor Zsolt kiemelte: a Fővárosi Vízművek napi kapacitása 900 ezer köbméter, így nem kell korlátozást bevezetni, és a locsolási tilalom elrendelésére sem lesz szükség.

Kedden erős UV-B sugárzásra kell számítani


Kedden országszerte nagyon erős, 8,1-es UV-B sugárzás várható, aminek következtében normál bőrtípusnál már 15 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír alakulhat ki- közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológiai szolgálat felhívja a szabadban tartózkodók és a nyaralók figyelmét arra, hogy fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre. Amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet, illetve viseljenek kalapot és UV-szűrős napszemüveget - áll a közleményben.

Hanganyag: Koncz Anita és Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×