eur:
389.1
usd:
362.17
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Egzakt adatok: Orbán 35, Gyurcsány 27

Mind az öt frakció kevesebb szavazáson vett részt a parlament tavaszi és a nyári ülésszakán, mint az azt megelőző fél évben, és továbbra is csak egyetlen olyan képviselő van a 386 közül, aki az összes szavazáson ott volt - derül ki az Országgyűlés szavazási adataiból. Rózsa Endre - az MSZP frakció tagja - mind a 2.931 szavazáson részt vett.

Arányaiban az MSZP képviselőcsoportjából hiányoztak a legkevesebben: a 190 szocialista közül 88 képviselő ott volt a szavazások több mint 95 százalékán, ez a szám az őszi ülésszakon 133 volt.

Az MSZP képviselőcsoportjának - és egyben az egész parlamentnek - a legnagyobb hiányzója Frankné Kovács Szilvia, aki a szavazások 4 százalékán vett csak részt, őt követi Horn Gyula, aki a voksolások mintegy 20 százalékán volt ott. (Toller László a betegsége miatt nem volt jelen az a tavaszi és a nyár rendkívüli ülésszakon sem.)

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 27, Lendvai Ildikó frakcióvezető pedig több mint 94 százalékot teljesített. Az őszi ülésszakon a miniszterelnök több mint kétszer ennyi szavazáson vett részt.

A Fidesz képviselői közül Kékkői Zoltán vett részt a legtöbb szavazáson: a voksolásoknak majdnem 99 százalékán ott volt. A 141 fős frakcióból 8 képviselő van, aki a szavazások több mint 95 százalékán szavazott a tavaszi és a nyári ülésszakon. Ez a szám az első félévben 24 volt.

Látható a különbség azoknak a számában is, akik a szavazások felén sem vettek részt: ez a szám az előző félévhez képest 11-el nőtt a Fidesz frakciónál. Matolcsy György például a voksolások kicsit több mint 10 százalékán volt ott.

Orbán Viktor pártelnök 967 alkalommal nem nyomott gombot, vagyis a szavazások több mint 35 százalékán vett részt. Az őszi ülésszakon ez a szám még 68 százalék volt.

Az Országgyűlés adatai alapján látható, hogy a kisebb frakciók kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtanak a szavazások tekintetében.

Az SZDSZ képviselőcsoportjából Béki Gabriella voksolt a legtöbbször, 1.453 szavazáson volt ott, ami 96 százalékot jelent. A húszfős frakcióból rajta kívül senki nem teljesített 95 százalék felett, míg az első fél évben ez sikerült Kis Zoltánnak, Hankó Faragó Miklósnak és Kovács Kálmánnak is.

A szabad demokraták közül a legtöbbet Sándor Klára hiányzott, de ő is ott volt a szavazások több mint felén, 55 százalékán. Kóka János pártelnök a voksolások 72 százalékán vett részt.

A KDNP-frakció legaktívabb szavazója, csakúgy, mint az őszi ülésszakon, Puskás Tivadar, akinek 98,5 százaléka van. A 23 tagú képviselőcsoportból rajta kívül senki nem volt ott a szavazások több mint 95 százalékán, pedig az őszi ülésszakon még három ilyen képviselő is volt.

A frakcióból a legtöbbet Deák András hiányzott: a voksolások majdnem 80 százalékán nem vett részt, de ennek többségét előre bejelentette.

Semjén Zsolt pártelnök teljesítménye mintegy 83 százalékos volt a tavaszi és nyári rendkívüli ülésszakon.

Az MDF képviselők közül Pettkó András nyomott gombot a legtöbbször, a szavazások 91 százalékán ott volt. A frakció egyetlen tagja sem teljesített 95 százalékos részvétel felett, hasonlóan, mint az első fél évben.

A frakcióból a legtöbbet - hasonlóan az őszi ülésszakhoz - Dávid Ibolya pártelnök maradt távol a szavazástól, a voksolások kevesebb mint 40 százalékán volt jelen, de ennek egy részét előre jelezte.

Herényi Károly frakcióvezető a szavazások 74 százalékán nyomott gombot.

Az egyetlen független képviselő, Gyenesei István szavazási teljesítménye is romlott az őszi ülésszakhoz képest, majdnem 20 százalékkal. A tavaszi és a rendkívüli nyári ülésszakon a szavazások 68,6 százalékán volt ott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×