eur:
388.53
usd:
361.49
bux:
68937.46
2024. május 8. szerda Mihály

A vásárlók fenyegetésével szigorítana az állam

Akár évekig is őrizgethetjük még a legapróbb cikkek blokkját is, ha sikerül a pénzügyi tárcának valóra váltania elképzeléseit. Lapszemle.

Az idén megszűnnek a hetes óvodák - olvasható a Népszabadságban.Sok szülőnek az utolsó szalmaszálat, gyermekeiknek a felzárkózás lehetőségét, az állami gondozás elkerülését jelentették ezek az intézmények.

Az úgynevezett hetes óvodákat, amelyekbe a sokat dolgozó szülők hétfő reggel beviszik a gyermeket, péntek délután pedig hazaviszik, azért zárják be, mert a fővárosi önkormányzat nem finanszírozza tovább működésüket: 78 gyerek érintett, közülük hatot már gyermekvédelmi gondozásba vettek.

Az otthonok sorsát az 1997-es gyermekvédelmi törvény pecsételte meg azzal, hogy ezt az intézménytípust nem nevesítette a jogszabályban. Megoldási javaslatok ugyan voltak, ezekkel azonban mindig csak egy időre tudták biztosítani a működésüket. A leépülés már az elmúlt években megkezdődött: 2003-ban a hat - még működő - hetes óvodából négyet átalakítottak, így csak kettő maradt "talpon", sorsukról júniusban határozott a fővárosi közgyűlés.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a honvédelmi tárca újra nekifut a nagy értékű balatoni honvédségi üdülők értékesítésének. Eddig a pályázatok zömére nem volt megfelelő jelentkező, ezért újra "dobra verik" a honvédség balatonberényi, balatonszabadi és balatonboglári ingatlanjait.

Emellett többhektáros földterületeket és hatvan szolgálati lakást is értékesítenek a honvédség vagyonából. Utóbbiakat szakértők szerint áron alul kínálja a szaktárca: Kalocsán például egy 12 lakásos társasházhoz már 20-25 millió forintért hozzájuthatunk.

Akár évekig is őrizgethetjük még a legapróbb cikkek blokkját is, ha sikerül a pénzügyi tárcának valóra váltania az elképzeléseit - olvasható a Világgazdaságban. Egyelőre folyik a részletek kidolgozása, így csak annyit tudni: a feketegazdaság ellen új frontot kívánnak nyitni, és a vásárlók fenyegetettségén keresztül szeretnék elérni, hogy az eladók kérés nélkül nyújtsák át a nyugtát vagy a számlát, vagyis közvetett úton is megpróbálják rászorítani az üzleteket a legális működésre.

Nem állna egyedül Magyarország, ha bevezetnék a számlatartási rendszert, ugyanis ilyen gyakorlatot máshol is ismernek. Olaszországban például nem csupán az üzletekből kilépő vásárlótól kérheti a blokk felmutatását a pénzügyőrség, hanem az éttermek, a bárok vagy a szállodák vendégeitől is. A lap által megkérdezett adószakértő szerint erre itthon nincs megfelelő apparátus.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az idén a vártnál kevesebb gabonát aratnak, de a minőség jó lesz, és a hazai fogyasztást fedezi a termés. Az őszi árpa aratása befejeződött, és a búzáéból is már csak 15 százaléknyi van hátra. Ha a munkát nem hátráltatja az időjárás, a betakarítást előreláthatóan július 25-re teljesen befejezik - vélik az agrártárcánál, más szakértők szerint pedig már akkor is csak néhány nap van hátra, ha nagy esők jönnek. Az eddigi adatok szerint a búza termésátlaga hektáronként csak 3,6 tonna lesz a korábban várt 3,8 tonnához képest.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Mégis kinek van igaza a magyar, román, bolgár fejlettségi vitában?

Mégis kinek van igaza a magyar, román, bolgár fejlettségi vitában?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen mutatók alapján érdemes egy ország fejlettségét és az abban élők életszínvonalát meghatározni. Ennek az ad aktualitást, hogy az Eurostat szerint Magyarországon a második legalacsonyabb a háztartások fogyasztása, csak Bulgária áll mögöttünk és a román bérek is megelőzték a magyart váráslóerő-paritáson. Vendégünk volt Becsey Zsolt, az Unicredit Bank vezető elemzője. Az adás második részében azt jártuk körbe, hogy miért stagnálnak - illetve bizonyos esetekben miért növekednek -a lakáshitelkamatok. Erről Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×