eur:
388.46
usd:
360.76
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

2008-ban kezdődhetnek a tárgyalások az amerikai vízumkényszer eltörléséről

Magyarországgal a legjobb esetben is 2008-ban kezdődhetnek tárgyalások az amerikai vízumkényszer eltörléséről - jelentette ki az Egyesült Államok európai ügyekért felelős külügyi államtitkára. Daniel Fried annak a véleményének adott hangot, hogy a magyarok okkal szorgalmazzák a turisták beutazásának könnyítését.

Az ezzel kapcsolatos döntéshez a Kongresszus hozzájárulása kell, és a Bush-kormányzat által a bevándorlási törvény módosítása részeként benyújtott javaslat már a képviselők és a szenátorok asztalán fekszik.

Ha a Kongresszus ezt elfogadná - a szavazás még a nyáron várható -, akkor az amerikai illetékesek mihamarabb megkezdhetnék az egyeztetéseket Magyarországgal, és bevonhatnák az úgynevezett vízumeltörlési programba. Ez utóbbinak már bizonyos mértékű kétpárti támogatottsága is van az amerikai törvényhozók között - tette hozzá.

A koszovói rendezés ügyében lényegesen egyértelműbb várakozásokról számolt be a washingtoni diplomácia európai ügyekben illetékes vezetője. A koszovói és belgrádi látogatása után Budapestre érkezett Daniel Fried elmondta: az elkövetkező hetekben Amerika együtt dolgozik majd az ENSZ Biztonsági Tanácsának megbízottaival a Koszóvó jövőjéről szóló határozat érdekében.

Az Egyesült Államok és az európai BT-tagok olyan határozati javaslatot terjesztettek elő Koszovó ügyében, amely négy hónapot adna a koszovói albánoknak és a szerbeknek arra, hogy megállapodjanak a tartomány jövőbeli jogállásáról.

Ha nem jutnak egyezségre, a terület függetlenné válhat, bár kezdetben megmaradna a nemzetközi felügyelet.

Az amerikai vezetés azt várja Magyarországtól, hogy Szerbia szomszédjaként segítse az ország Európai közeledését, mert -mint mondta - Szerbia nélkül Európa nem lehet egész, és Magyarországnak érdeke, hogy Szerbia ne egy visszautasított és elszigetelt ország legyen a kontinensen.

Magyarországnak úgy kell támogatnia Szerbiát, mint ahogyan tette ezt Romániával, amivel nagymértékben hozzájárult a román uniós tagsághoz.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×