eur:
390.52
usd:
364.97
bux:
68193.45
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Wass-szobor lesz, Kósa-szobor nem Debrecenben

Wass Albertnek lesz, Kósa Lajosnak nem lesz szobra Debrecenben, bár ez utóbbiról is szavazott csütörtökön a városi közgyűlés. Wass Albert szobrának felállítását egy civil szervezet, a Polgári Casino Egyesület kezdeményezte, a szándék már a közgyűlés előtt politikai indulatokat kavart Debrecenben, s a nézetek újra összecsaptak a városi közgyűlésben.

Bazsa György szocialista frakcióvezető felvetette, hogy "jelenleg az Európai Unió egyik tagországában, Romániában érvényes halálos népbírósági ítélet van érvényben ellene háborús bűntettek miatt, s a közelmúltbeli per újrafelvételi kísérlet sem eredményezte annak eltörlését".

Bazsa György hozzátette: számos meglehetősen hiteles forrás szerint Wass Albert a hungarista mozgalom igen aktív tagja volt, írásai pedig erősen antiszemita felfogást tükröznek. A szocialista frakció ezért nem támogatta a szoborállítással kapcsolatos előterjesztést.

Papp László, a Fidesz frakcióvezetője közölte: példa értékű volt Wass Albertnek az erdélyi magyarságért való kiállása. Közölte: a kolozsvári ítélőtábla hatályon kívül helyezte a perújrafelvételt elutasító bírói határozatot és új eljárást rendelt el az ügyben. A Fidesz frakciója egyébként támogatta a szoborállítási kezdeményezést.

Gadus István (SZDSZ) önkormányzati képviselő módosító indítvány terjesztett elő. E szerint az SZDSZ képviselői támogatják Wass Albert egész alakos szobrának a felállítását, ha azzal egyidejűleg, ugyanott a nagyerdei Medgyessy sétányon felállítják Kósa Lajos egész alakos szobrát is. Az előterjesztést azonban a fideszes többség leszavazta.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×