eur:
391.28
usd:
366.66
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Azonnali rokkantnyugdíj helyett rehabilitáció

A kormány átalakítja az Országos Orvosszakértői Intézetet - mondta Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Az új intézmény 2008-tól rehabilitációs szakvélemény is nyújt a megváltozott munkaképességűeknek.

A kormány döntött a Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet létrehozásáról - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter. Az új intézményt az Országos Orvosszakértői Intézetből alakítják át.

Ez az intézet évente 300-350 ezer vizsgálatot végzett eddig a megváltozott munkaképességgel és a fogyatékossági támogatásokkal összefüggően. De ez a minősítési rendszer elavult, mert nem értékeli a fejleszthető képességeket - mondta a miniszter.

Komplex rehabilitációs eljárás

Ezért egy új komplex rehabilitációs eljárást alakítottak ki, amelynek célja az egészségkárosodás mellett megmaradt fejleszthető munkaképesség hasznosítása. A Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet az egészségkárosodás mellett a rehabilitálhatóságról és a rehabilitáció lehetséges irányáról is szakvéleményt fog adni.

A rendszer új eleme a rehabilitációs járadék, amely legfeljebb 3 évig jövedelemarányos keresetpótlást nyújthat a megváltozott munkaképességűeknek. Lamperth Mónika hozzátette, az jogosult erre a járadékra, aki meghatározott szolgálati idővel rendelkezik, és egészségkárosodása miatt már nem képes korábbi munkáját végezni.
A fejleszthető képességekre koncentrálnak

Ha a fejleszthető képességekre koncentrál majd az új rendszer, ez lesz az, ami megalapozza, hogy az emberek azonnali rokkantsági nyugdíj helyett egy olyan rehabilitációs eljárás részesei legyenek, amely lehetővé teszi, hogy akinek van fejleszthető képessége, visszakerüljön a munkaerőpiacra.

Ha az érintett három év alatt nem tud megváltozott munkaképességének megfelelő munkát találni, rokkantsági nyugdíjat fog kapni. Az új intézmény 2008. január 1-től kezdi meg működését, a rehabilitációs járadékra pedig a kezdeti időszakban a rendszerbe újonnan belépők lehetnek jogosultak.

A tájékoztatón Budai Bernadett kormányszóvivő kitért arra is, hogy a kormány 3,5 milliárd forint fejlesztési támogatást hagyott jóvá 4 kórház számára. Az összegből az Országos Kardiológiai Intézetnek, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetnek, a Szent László Kórháznak és Péterfy Sándor utcai Kórháznak jut forrás.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×