eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Marad a 105 ezer forintos tandíj az ELTE-n

Valószínűleg 105 ezer forinton hagyja az államilag támogatott hallgatók tandíját az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Bár az összegről intézményközi megállapodás van érvényben, az egyetem hetekkel ezelőtt bejelentette, hatezer forinttal mégis megemeli a képzési hozzájárulás összegét. Ellenkező esetben viszont kérdéses, hogy kaphatnak-e a jó tanulók tandíjmentességet.

"Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2007. július 2-i szenátusi ülésén a rektor javaslatára döntést hoz arról, hogy a 2007/2008-as évfolyam számára a 2008/2009-es tanévtől a képzési hozzájárulás összege alapképzésben 105 ezer Ft." - ez a közlemény az ELTE honlapján olvasható, eszerint az egyetem jövő kedden valószínűleg visszavonja korábbi nyilatkozatát, mely szerint hatezer forinttal megemeli az államilag támogatott hallgatók tandíját.

Tavaly év végén az egyetemek és a főiskolák megállapodtak abban, hogy - bár plusz-mínusz 50 százalékkal eltérhetnének a törvényben meghatározott 105 ezer forintos éves tandíjtól -, a hallgatói bizonytalanság elkerülése érdekében nem változtatnak ezen az összegen.

A Felvételi tájékoztatóban decemberben meg is jelent, hogy a 2007-ben beiratkozó államilag támogatott hallgatóknak 2008 szeptemberétől 105 ezer forint tandíjat kell fizetni évente.

A jogszabály azonban lehetővé teszi azt is, hogy az intézmény a hallgatók legfeljebb 15 százalékának tandíjmentességet biztosítson, ez esetben viszont az így kieső összeget a többi hallgatóval kell megfizettetni.

Az ELTE éppen ezért döntött úgy, hogy a hallgatók 5 százalékával nem fizettetne tandíjat, a többiek hozzájárulását viszont 111 ezer forintra megemeli.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár az InfoRádiónak ezt követően elmondta, hogy mivel a 105 ezer forint megjelent a Felvételi tájékoztatóban, az egyetem nem kérhet több pénzt.

"Természetesen mi ezt nem tilthatjuk meg, de ez olyan, mintha meghirdetne az ELTE egy szakot, és a végén azt mondaná, hogy ez másik szak lesz. Egyelőre semmit sem tehetünk, de én beszéltem az ELTE rektorával. Megbeszéltük vele a technikát, tudomásul vette, így fogja csinálni" - mondta a felsőoktatási szakállamtitkár.

Osztja a tárca véleményét a Magyar Rektori Konferencia elnöke is. Molnár Károly szerint ha az ELTE valóban 111 ezer forintot kér majd úgy, hogy a tájékoztatóban 105 ezer forint szerepel, akkor a diák joggal terelhetné jogi útra az ügyet.

A rektor ugyanakkor az InfoRádiónak elismerte, hogy a tavalyi megállapodásuk az egységes tandíjról értelmezhetetlenné tette a tandíjmentesség elvét.

"Pontosan így van, de ennek tudatában döntöttünk. Ezt úgy gondoljuk, hogy mivel az 50 százalékot ösztöndíjként vissza kell fizetni, aki tandíjmentességet élvezne, az olyan ösztöndíjat kapna, amellyel nemhogy tandíjmentessé válik, hanem pozitív egyenleggel jön ki. Mi úgy gondoltuk, hogy ezt nem tandíjmentesség címén, hanem ösztöndíjként adjuk oda" - mondta a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája állítólag már félve jelezte a problémát, így most is tiltakoztak az egyetem terve ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×