eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ön tudja, mit kezdene majd kétmilliárddal? - Hiller István igen

Hiller István oktatási és kulturális miniszter idén 1,9 milliárd forint elosztásáról dönthet saját maga. A Nemzeti és Kulturális Alap elnöke az InfoRádiónak elmondta: a miniszteri keret felét nagy rendezvényekre fordítják. Ugyanakkor ebből a forrásból kapott 5 millió forintot például a Hócipő című szatirikus lap is.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke felidézte, hogy az alap létrehozásakor (1993) csak egy kisebb keret felett rendelkezett a miniszter, ami a rendkívüli helyzetek kezelését szolgálta.

Ez az összeg 1998-tól nőtt meg jelentősen, akkor az NKA a fenntartási költségekkel csökkentett bevételeinek 50 százalékában határozták meg a miniszteri keret nagyságát, ez 2002-től 25 százalék - tette hozzá Harsányi László.

Az NKA elnöke közölte: az alap idénre tervezett bevétele 8,5 milliárd forint, a miniszteri keret összege pedig mintegy 1,9 milliárd forint.

Ennek elköltéséről a miniszter dönthet, a pénz felhasználása egyébként nyomon követhető a Nemzeti Kulturális Alap honlapján - hangsúlyozta Harsányi László, hozzátéve: a pénz nagyjából felét olyan nagy rendezvények támogatására fordítják, mint például a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Az NKA elnöke kérdésre válaszolva elmondta: a miniszteri keretből 2006-ban ötmillió forintot kapott a Hócipő című szatirikus lap.

Ez a miniszter döntése, amelynek meghozatalakor a minisztériumi apparátus szakvéleményére támaszkodik - fűzte hozzá Harsányi László.

A Nemzeti Kulturális Alap elnöke kifejtette: a miniszteri keretbe tartozó összegre lehet pályázni, lehet kérvényeket is írni. A miniszter létrehozhat speciális kuratóriumot is, amelyre átruházhatja a döntést, ilyen például a Katona József produkciós pályázat.

A Nemzeti Kulturális Alap működéséről további részleteket olvashat az Index oldalán. Az InfoRádió miniszteri keretekről készített összeállítását ide kattintva olvashatja el.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×