eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Tulajdonképpen miről tárgyalt Gyurcsány a szlovák kormányfővel?

A szlovák igazságszolgáltatás függetlenségi-tesztjének nevezte az InfoRádió kérdésére a Malina Hedvig-ügy rendezését Németh Zsolt, a Parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke. Az ellenzéki politikus egyúttal választ vár a kormányfőtől arra: mi az álláspontja a tavaly Nyitrán állítólag megvert magyar lány ügyében, és pontosan mi hangzott el a szlovák miniszterelnökkel folytatott tárgyalásán. A kormányszóvivő azt mondta: Gyurcsány Ferenc kiállt Malina Hedvig mellett.

Koncepció-gyanús eljárásnak tartja a tavaly Nyitrán megvert magyar diáklány ügyét az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt az InfoRádió kérdésére válaszolva hozzátette: rendkívül nagy politikai nyomás nehezedik a szlovák igazságszolgáltatásra.

"Feltételei vannak annak, hogy a független szlovák igazságszolgáltatás valóban függetlennek bizonyul-e. A magyar kormánynak ebben a helyzetben határozottan és világosan ki kell nyilvánítania az aggodalmait ezekkel a jelenségekkel kapcsolatban. Természetesen bízni kell abban, hogy az igazságszolgáltatás eljárása kiállja a jogállamiság próbáját" - fogalmazott az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Bírálat a magyar miniszterelnöknek

Németh Zsolt emlékeztetett arra is, hogy a tavaly megvert diáklányt szinte titkosszolgálati eszközökkel akarta a szlovák hatóság jobb belátásra bírni.

Az ellenzéki politikus a magyar miniszterelnököt is bírálta, amiért szerinte nem egyértelmű álláspontja az ügyben. Mint fogalmazott: választ vár arra, hogy Gyurcsány Ferenc jogot véd-e vagy pedig az ellenzék elleni politikai támadásra használja a Malina Hedvig ügyet.

A fideszes képviselő arra is kíváncsi, hogy mi hangzott el a magyar és a szlovák kormányfő hétfői találkozóján, mert szerinte a szlovák kormányszóvivő teljesen mást mond, mint a magyar miniszterelnök.

A kormányszóvivő szerint Gyurcsány Ferenc kemény volt

Az InfoRádió megkereste Budai Bernadett kormányszóvivőt, aki arra emlékeztetett, hogy tavaly októberben éppen a nyitrai magyar lány ügye miatt mondta le a kormányfő a találkozót szlovák partnerével.

"A diplomáciai lehetőségekhez képest a lehető legkeményebb fellépésnek nevezhető az, hogy váratlanul lemondta a Robert Fico miniszterelnökkel tervezett négyszemközti találkozóját. A diplomácia világában ennél egyértelműbb vélemény-nyilvánításra nincsen lehetőség. A másik tény, hogy a visegrádi országok kormányfőinek legutóbbi találkozóján Gyurcsány Ferenc egyértelmű és határozott szavakkal tért ki Malina Hedvig ügyére és korrekt, független, pártatlan igazságszolgáltatást követelt a magyar lánynak" - jelentette ki a kormányszóvivő.

Budai Bernadett minden mást a találgatások közé sorolt, illetve alaptalan információnak nevezett. A szóvivő hozzátette: Gyurcsány Ferenc továbbra is tartja magát a találkozóról kiadott közleményében foglaltakhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×