eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

BKV-projekt: szétfűrészelik a hannoveri villamosokat

A hannoveri villamoskocsik középső részének szétvágásával, valamint alacsonypadlós pótkocsik beszerzésével tenne eleget az akadálymentesítési kötelezettségnek a BKV. Az átalakítás "az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbítása" nagyprojekt egyik legfontosabb eleme. A két vonalat egy-egy megállóval hosszabbítaná meg a BKV, összesen 32 milliárd forintért, túlnyomórészt uniós pénzből.

A napokban készült el az a megvalósíthatósági tanulmány, amely az 1-es és a 3-as villamos vonalának meghosszabbításával foglalkozik.

A beruházás a főváros nagy, kiemelt projektje, a várakozások szerint a mintegy 32 milliárd forintos költség 85 százalékát az unió fizeti.

Zelenák Tibor, a BKV sajtóirodájának vezetője elmondta, hogy a tetemes költség a vonalak meghosszabbítása mellett a villamoskocsik átalakítását is fedezi.

Nagyon fontos, hogy az esélyegyenlőséget is biztosítsuk ezeken a vonalakon. Az 1-es villamos esetében alacsonypadlós pótkocsik beszerzését tervezi a BKV. Mivel itt Tatra villamosok közlekednek, nincs más lehetőség - mondta a BKV munkatársa.

Zelenák Tibor hozzátette: a hannoveri villamosok esetében alacsonypadlós középrészt alakítanának ki a kocsikban, vagyis középen a peronszinten lehetne beszállni, majd kétoldalt fellépcsőzve lehetne eljutni a kocsi két vége felé.

A 32 milliárd forintból emellett meghosszabbítanák az 1-es villamos pályáját a Lágymányosi hídon keresztül a Budafoki útig, valamint a 3-ast a Soroksári úton keresztül a HÉV Pesterzsébet felső állomásáig.

Mindkét esetben egy megállónyi, pár száz méteres meghosszabbításról van szó.

A 2014-től 2024-ig tartó második ütemben az 1-est az Etele térig, a 3-ast pedig északon az angyalföldi Béke térig, déli irányban pedig Csepelen keresztül a budafoki Városház térig hosszabbítanák meg.

A hosszabbításon és a kocsiátalakításon kívül pályaátépítéseket is tartalmaz a beruházási terv.

A kiemelt projektről több másik mellett hamarosan dönt a kormány, szakértők az uniós támogatást már biztosra veszik.

A megvalósíthatósági tanulmány három verziója nyáron kerül a közgyűlés elé. Ha a városatyák rábólintanak a tervre, 2008-ban kiírható a közbeszerzési eljárás, 2009-ben pedig megkezdődhet a kivitelezés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×