eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap

"Amit a BKV tervez, az sufnituning"

A Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület szóvivője szerint a sufnituning és a házi barkácsolás kategóriájába tartozik az, amit a BKV tervez az 1-es és a 3-as villamosok átalakításával kapcsolatban. Vitézy Dávid úgy véli, a drága és elképesztő átalakításokra azért van szükség, hogy a BKV Vasútjavító Kft.-je életben maradjon.

A szóvivő elmondta, hogy a projekt költsége hétről hétre dagadt, és már ott tart, hogy 32 milliárd forint helyett 44 milliárdba kerül. A költségnövekedéssel kapcsolatos aggályait Ikvai-Szabó Imre gazdasági főpolgármester-helyettes is hangoztatta a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén.

A 44 milliárd forintos összeg Vitézy Dávid szerint önmagában is elképesztő, de úgy véli: tudni kell, hogy mindkét villamos esetében egy-egy megállós hosszabbításról van csak szó.

A szóvivő szerint a villamoskocsik akadálymentesítése nemes cél, de az alkalmazott eszközök nem végiggondoltak.

Az 1-es villamoshoz vásárolandó alacsonypadlós pótkocsival például nem tudni, hogy mi lesz, ha öt év múlva lejár a most 25 éves Tatra villamosok üzemideje.

A hannoveri villamosok középrészének lesüllyesztését pedig egyenesen házi barkácsolásnak, sufnituningnak nevezte a szóvivő, aki egyébként a BKV felügyelő bizottságának a tagja is.

Vitézy Dávid szerint az akadálymentesítés elegánsabban is megoldható lenne néhány új, alacsonypadlós villamos megvásárlásával, amelyek félóránként-óránként közlekednének.

A 3-as villamosnál pedig, amely eleve egy akadálymentesített villamos, csak meg kellene emelni a megálló peronját, és meg lenne oldva a probléma.

A szóvivő szerint a házi barkácsolásra azért van szükség, hogy a BKV életben tudja tartani a korábban kiszervezett Vasúti Járműjavító Kft.-t, amelynek mostanában megritkultak a feladatai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×