eur:
395.63
usd:
356.74
bux:
72417.96
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Stumpf: Mindenki "kiszolgáltatott Gyurcsány szűkebb környezetének"

Stumpf István szerint Magyarországon válságban van a parlamentarizmus. A Századvég Alapítvány elnöke egy konferencián állítását azzal indokolta, hogy lecsökkent az Országgyűlés ellenőrző szerepe, és a pártok között nincsen meg a kényszer a konszenzusra. Tölgyessy Péter ugyanakkor úgy véli, nem a parlamentarizmus van válságban, hanem a társadalom. A politikai elemző kiemelte, hogy a kormányzatban is csak a magyar társadalom problémái mutatkoznak meg.

A hatalmi ágak egyensúlyában eltolódás jött létre a végrehajtó hatalom javára - vélekedett Stumpf István a Nemzeti Kör "Legalitás és legitimitás" című konferenciáján.

A Századvég Alapítvány elnöke kiemelte: az elmúlt egy évben erős, centralizált hatalom jött létre a Miniszterelnöki Hivatalban és a kormányfő körül. Az egész magyar politikai élet kiszolgáltatott annak, hogy a miniszterelnök szűkebb környezetében milyen döntések születnek - tette hozzá.

Stumpf István szerint ebben a helyzetben a parlamentnek kevés lehetősége van, hogy érdemben korlátozza a kormányzati döntéshozatali mechanizmus esetleges negatívumait.

A volt kancelláriaminiszter elmondta, hogy szélesebb bázisra kellene helyezni a politikát, és nagyobb részvételt kellene biztosítani a szakmai szervezeteknek.

Az egész politikai szerkezet újragondolása sem ördögtől való ötlet - emelte ki a Századvég Alapítvány elnöke. Megfontolandó a második kamara létrehozása, valamint a köztársasági elnök ciklusokon átnyúló mandátummal való felruházása.Nagyobb a baj annál, hogy az alkotmány módosításával lehetne ezen segíteni - emelte ki Tölgyessy Péter. Az alkotmányjogász a Nemzeti Kör "Legalitás és legitimitás" című konferenciáján közölte: nem a magyar alkotmányos berendezkedés van válságban, hanem az egész ország és politika.

Nemcsak a kormány, az egész társadalom sem normakövető - hangsúlyozta a politikai elemző. Hozzátette: a magyar társadalom gondjai mutatkoznak meg a politikában is.

A magyar társadalom tapasztalata az, hogy dolgozik, de a történelem átzúdul rajta, így erős a hajlam arra az érzésre, hogy más a felelős az életünkért - vélekedett Tölgyessy Péter.

A politikai elemző szerint a magyar a világ egyik legelégedetlenebb társadalma, így jó és könnyű elhinni, hogy a frusztráltságot a politikusok okozzák.

A nyugati jólétet lehetetlen elérni egyik napról a másikra - mondta az alkotmányjogász. Hozzátette: ha nagy államot akarunk nagy újraelosztással, akkor ehhez meg kell fizetni az adókat.

Szerző: Kaposi Dávid

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×