eur:
390.66
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Medián: nőtt Orbán és a Fidesz népszerűsége

Nőtt Orbán Viktor és a Fidesz népszerűsége - derül ki a Medián legfrissebb közvélemény kutatásából, amelyet a HVG tett közzé. Az adatok szerint az SZDSZ hat, az MDF három százalékon áll a biztos szavazók körében.

Közel kétszer annyian szavaznának a Medián közvéleménykutató felmérése szerint a Fideszre, mint az MSZP-re. Az adatokat a hvg.hu publikálta - ezekből kitűnik, hogy a teljes lakosság 21 százaléka a szocialistákra, 40 százaléka Fideszre voksolna.

Hasonló a trend a biztos szavazók között: az MSZP 30, a Fidesz 58 százalékon áll. A kutatás szerint az SZDSZ-re a biztos szavazók közül kétszer annyian voksolnának mint az MDF-re: előbbi hat, utóbbi 3 százalékon áll.

A Medián megjegyzi, hogy a parlamenti választás óta a liberálisok most a legnépszerűbbek - igaz a változás statisztikai szempontból nem jelentős. A közvéleménykutató szerint a támogatottság növekedésének a kisebbik kormánypártra irányuló médiafigyelem lehet az oka.

A Fidesz erősödése Orbán Viktor népszerűség-növekedésével áll összefüggésben. Korábban a párt mérsékeltebb politikusainak, Pokorni Zoltánnak és Navracsics Tibornak a támogatottsága emelkedett.

Júniusban viszont a pártelnöki tisztségében megerősített, időközben könyvet kiadó Orbán Viktor népszerűségi indexe visszaállt a korábbi szintre.

A Medián szerint a Fidesz erősödése nem a közhangulat további romlásának köszönhető, hanem az egységet mutató kongresszust sejti a közvéleménykutató az okok között.

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az adatgyűjtés, az Alkotmánybíróság népszavazást érintő határozata előtt volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×