eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A kormány egy éve: sikersztori vagy kullogás?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint csak erőfeszítésekkel lehet erős Magyarországot létrehozni, ehhez pedig olyan kormány kell, amelyik mer cselekedni. Az ellenzék a kormány első évét értékelő parlamenti vitanapon ugyanakkor megpróbáltatásnak nevezte az elmúlt évet, mely során kiderült: az emberek ellenében nem lehet reformokat végrehajtani.

Gyurcsány: Megy ellenzék nélkül is

Gyurcsány Ferenc a parlamentben, a kormány első évét értékelő vitanapon azt mondta: az ellenzékkel közösen könnyebb lenne végrehajtani a reformokat, de nélküle is megy, csak lassabban, drágábban és több vitával.

A kormányfő a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéseivel összefüggésben úgy vélte: az országnak inkább arra lenne szüksége, hogy reformok mikéntjéről szavazzanak, és nem arra, hogy mit ne csináljanak.

A kormányfő szerint butaság lenne megijedni az első év végén. "Ha azt mondják, hogy ez egy emberes időszak volt, azt mondom: 'mi az hogy, nagyon is!'" - idézte korábbi szavait Gyurcsány Ferenc.

Lendvai Ildikó és a trónfosztások

Az MSZP frakcióvezetője a tabuk trónfosztását, a kockázatos, ám elkerülhetetlen változtatások "bevállalását" hangsúlyozta a vitanapon.

Lendvai Ildikó szerint Magyarországon ma két ellentétes politika áll egymással szemben: az egyik a tabuk, az igazságtalanságok trónfosztása, a másik az indulatos politikai irracionalizmus, az ész trónfosztása.

Az elmúlt egy év kapcsán a szocialista frakcióvezető megjegyezte: a költségvetési deficit csökkent, de a politikai deficit esetenként növekedett, például a tájékoztatás, illetve a szövetségkeresés terén.
A változtatások kockázatosak, de "aki ma homokba dugja a fejét, az holnap csikorgatja a fogát" - tette hozzá a kormánypárti politikus.Kóka: sikerült teljesíteni a célt

A gazdasági és közlekedési miniszter szerint a kormánynak az elmúlt egy évben sikerült helyreállítania a gazdasági stabilitást és a költségvetési egyensúlyt.

Kóka János kijelentette: "2006-ban Magyarország érdeke mindenekelőtt azt kívánta, hogy hozzuk egyensúlyba a költségvetést, és mondjuk ki egy évvel a kormányzás megkezdése után, hogy ezt az ambiciózus célt sikerült teljesíteni".

Az SZDSZ elnöke szerint a gazdasági stabilitás visszaszerzése, amely a kormányzati ciklus első évének legfontosabb felelőssége és feladata volt, jól sikerült.

KDNP: az emberek ellenében nem lehet

Az ellenzéki KDNP szónoka szerint nincs reformláz, a kormány ideológiát gyárt, hogy a nagy rendszerekből pénzt vegyen ki.

Hargitai János úgy vélte: az ország ellenében nem lehet reformokat végrehajtani, az emberek átlátják, hogy "önök már sokszor csapták be ezt a nemzetet, most is ezt teszik".

Soltész Miklós, a KDNP másik vezérszónoka szerint a kormány intézkedései a szegényeket sújtja.MDF: nagy megpróbáltatás volt az országnak

Az MDF szerint az elmúlt év "a kullogás éve" volt. Herényi Károly szerint az elmúlt év nagyon nagy megpróbáltatás volt az országnak.

Az ellenzéki politikus úgy vélte: a kormány egy éve különösen nagy megpróbáltatást jelentett a középosztálynak, amely az elmúlt hat év hibás politikai lépéseinek minden következményét viselte.

Herényi Károly hozzátette: az MSZP a választási programjából nem sokat épített be a kormányprogramba, a reformok kezdeti lendülete pedig alábbhagyott a koncepciótlanság, a hatástanulmányok hiánya miatt, illetve azért, mert a koalíción belül nincs egyetértés.

Fidesz: senki sincs biztonságban

A Fidesz szerint az elmúlt egy évben reformok helyett reform-kapkodást, tényleges intézkedések helyett mellébeszélést és egy következmények nélküli kormányzást tapasztalt az ország.

Varga Mihály alelnök kijelentette: ha Gyurcsány Ferenc annyit foglalkozna az ország helyzetével is, mint az ellenzékkel, akkor "Magyarország talán nem tartana itt".

Az ellenzéki politikus szerint a "reform-kapkodás miatt senki nincs biztonságban". A Fidesz alelnöke úgy vélte: az ország rossz helyzetéért az MSZP-SZDSZ-koalíció a felelős, mert négy évig rosszul, vagy inkább nem is kormányoztak.

Varga Mihály a hibákat sorolva azt kérdezte a pénzügyminisztertől: megfordult-e a fejében, hogy felelősség terheli azért, mert a 2005 decemberében benyújtott első konvergenciaprogrammal lejáratták az országot.

A Fidesz alelnöke kifogásolta, hogy az őszödi beszéd nyomán kialakult erkölcsi válságról "a miniszterelnök mélyen hallgat" és most sem kért ezért elnézést senki a magyar választóktól.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×