eur:
391.22
usd:
367.35
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Fidesz: a kormány inkább az országgal foglalkozzon

A Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy a koalíciós viták helyett az ország helyzetével foglalkozzon.

Varga Mihály, a párt alelnöke azt mondta: a kormányfő helyzetértékelésével ellentétben az ország nehéz feladatok előtt áll.

A fideszes politikus hozzátette: az infláció és más gazdasági mutatók azt jelzik, hogy Magyarország és vele együtt a gazdaság rendkívül nehéz hónapok elé néz, az emberek most kezdik majd érezni igazán a megszorítások hatását.

A Fidesz alelnöke szerint ezután jön a neheze. A kormány egy éves működésének értékelésekor fontos, hogy mit mond a kabinet és a kormányfő, de még fontosabbak a tények - mondta a volt pénzügyminiszter.

Varga Mihály szerint a tényeket a KSH legújabb adataiból lehet kiolvasni. Eszerint míg az átlagos infláció 2007 áprilisában 8,8 százalék, addig a nyugdíjas infláció 11,9 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a kormányintézkedések legnagyobb vesztesei a kis- és középvállalkozások mellett a nyugdíjasok voltak. Az okokat Varga Mihály az áremelésekben látja

A 13. havi nyugdíjat a politikus szerint "az infláció elvette. Ezért véli úgy, hogy a kormányfő állításával szemben még csak most jön a neheze. A stagnáló, nagyon alacsony gazdasági növekedés, a 7,7 százalékos, az utóbbi egy évben az unióban legjobban emelkedő munkanélküliség mind azt bizonyítja, hogy a gazdaság nagyon nehéz helyzetben van.

Varga Mihály szerint a konvergenciaprogram miatt javuló helyzet nem jelenti azt, hogy jól mennek a dolgok. Azt is kijelentette, hogy az esetleg várható kedvező uniós vélemény sem változtat azon, hogy rendkívül súlyos helyzetben van a magyar gazdaság. Az uniónak sokkal hamarabb kellett volna szólnia Magyarországnak, és hogy ez nem történt meg, abban a Fidesz alelnöke szerint a felelősség részben Joaquin Almunia pénzügyi biztost terheli.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×