eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Erős nemi és etnikai diszkrimináció az álláskereséskor

Erős diszkriminációt tapasztaltak a Tárki munkatársai, amikor száz apróhirdetést hívtak fel, hogy jelentkezzenek az eladó, felszolgáló, telemarketinges, takarító és futár állásokra. Sík Endre szociológus az InfoRádiónak elmondta: a roma férfiak esetében 30 százalékos volt az elutasítás aránya, míg a roma nők 10 százalékát be sem hívták be személyes beszélgetésre. Az elutasítás esélye a roma férfiak esetében a nem cigány nők tizenötszöröse volt - tette hozzá a szociológus.

Erős nemi és etnikai diszkriminációt tapasztaltak a Tárki munkatársai a telefonos álláskeresés során alkalmazott előszűrés tanulságait vizsgálva - mondta el az InfoRádiónak Sík Endre szociológus.

Kifejtette, hogy leginkább a romák és a férfiak vannak hátrányban, és ez már a telefonos álláskeresés során, vagyis az állás megszerzésének a legelső fázisában megjelenik.

A roma férfiakat az álláshirdetéseket feladó cégek hajlamosak kiszűrni már a jelentkezés alkalmával - közölte a szociológus.

Sík Endre kiemelte: kevés esetben fordult elő, hogy a társaságok nyíltan megmondták, a roma származás miatt nem kívánják alkalmazni a jelentkezőt, legtöbbször kifogásokra hivatkozva utasítottak el.

A szociológus szerint a mérés alsó becslést biztosít, és az álláskeresés további fázisaiban nő az elutasítás aránya.

A jellemzően nők által végzett munkákra jelentkező férfiak is hátrányban voltak, de ez nem diszkrimináció, hanem a munkaerőpiac nemi szegregáltságának a jele - tette hozzá.

Szerző: Kaposi Dávid

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×