eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orbán: "Igazi megpróbáltatás jön"

Egy az ország címmel jelent meg a Könyvhétre Orbán Viktor kötete. A politikus a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy könyvében nem pártprogramot, hanem egy új politika programját fogalmazta meg, egy gondolkodásmódot írt le.

Az interjúban Orbán Viktor kifejti, miért tartja az előrehozott választásokat ma a legfontosabb ügynek.

Szerinte mindaz, ami eddig történt, csak a nyitány volt, az igazi megpróbáltatás most vár a társadalomra. Ezért minden területen erőteljes fordulatra lenne szükség, de erre ez a kormány nem képes.

Az ellenzéknek nincs direkt eszköze, hogy kikényszerítse a választásokat, de a népszavazás ahhoz nagyon közeli helyzetet tud előidézni. Ezért akarja a kormány, amelynek illegitim voltát Orbán Viktor szerint mindenki érzékelheti, megakadályozni a népszavazást.

A Fidesz elnökének az a véleménye: el kellene gondolkodni azon, miként történhetett meg, hogy a demokrácia intézményei nem tudták megvédeni magukat a támadásokkal szemben, jól szabályozott-e az államfő és a parlament viszonya, hogy iktathattak ki minden demokratikus kontrollt a költségvetési folyamatoknál.

A demokrácia alapjai rendben vannak, de abban, hogy az ország idáig jutott, minden politikai szereplő hibás, és meglehet, hogy rajtuk kívül a legfontosabb intézményekkel is valami baj van - vélekedik a volt miniszterelnök.

Szerinte ezért közvitára kellene bocsátani az alkotmányos intézményrendszer ügyét, mert talán ami a rendszerváltozás után még megfelelő volt, ma már nem az.

Orbán Viktor úgy vélekedik, hogy mai politika gyenge, mert semmilyen közös célt nem tud kitűzni, amit pedig kitűzhetne, annak vállalásához gyáva.

Ilyen cél lehetne szerinte a teljes foglalkoztatás, a családtámogatás, a gyermekvállalás segítése, amikre van európai példa is. Könyvében arról is ír, hogy az ország politikailag sikeressé válásához teljesülnie kell néhány előfeltételnek, például meg kellene teremteni a tisztelet kultúráját.

Magyarországon ez egyelőre ismeretlen, az országban az a gyakorlat, hogy akinek pénze van, bármit megtehet, maga alá gyűrheti a gyengébbet, az erősebbek kíméletlenül bánnak másokkal - állapítja meg a Fidesz elnöke.

Szerinte csak az ezt megszüntető tisztelet kultúrájával érhető el, hogy senki ne érezze magát kirekesztettnek és megalázottnak.

Orbán Viktor azt mondja, a rendszerváltozáskor jó életminőséget biztosító, erős Magyarországról álmodtak.

Ma ezt nem látni, és erről a politika tehet, megoldást pedig csak az kínálhat, ha társadalmi vitában honosítják meg az "új politika teljesítményét minősíteni képes új mértéket" - vélekedik az ellenzéki politikus.


Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×