eur:
387.89
usd:
361.46
bux:
68888.65
2024. május 9. csütörtök Gergely

Stumpf: Gyurcsány felélte politikai erőforrásait

Gyurcsány Ferenc kormányfő és az MSZP nem tudta megtartani az országgyűlési választások során megszerzett politikai tőkét - olvasható a Századvég Alapítvány értékelésében, amely a második Gyurcsány-kormány első évét összegzi kutatások, tanulmányok, szakértői anyagok alapján. Stumpf István, az Õszöd árnyékában című könyv egyik szerzője azt mondta: a miniszterelnök az elmúlt egy évben felélte politikai erőforrásait, megcsappant a nélkülözhetetlenségébe vetett hit itthon és külföldön is.

Az embereket mellbe vágta, hogy a kormányfő maga vallotta be, hogy a választások idején hazudott - mondta az InfoRádiónak az Õszöd árnyékában című könyv egyik szerzője.

Stumpf István hozzátette: Gyurcsány Ferenc ezt bevallottan azért tette, mert meg akarta tartani a hatalmat, hogy bevezethesse a reformokat, amelyeknek ma a hétköznapjait éljük.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint morális karantén jött létre, amely szinte lehetetlenné tette a politikai elit kommunikációját.

Emellett súlyos társadalmi, belső feszültségeket is eredményezett, valamint erodálta Gyurcsány Ferenc hitelét, amely arra alapult, hogy ő az egyedüli, aki képes megvalósítani a reformokat - hangsúlyozta Stumpf István.

A politológus kiemelte: a reformok felemásak, sok improvizációra van példa, és nem voltak kidolgozva azok a tervek, amelyeket a miniszterelnök a választás másnapján bemutatott.

A koalíciós partner a szocialista párton belüli ellenállás miatt is felemásan tudta az egészségügyi reformot megvalósítani, aminek elsősorban negatívumait tapasztaljuk - mondta Stumpf István. Hozzátette: nincs olyan intézkedés, amely mögött széles társadalmi konszenzus lenne.

Egyedül Gyurcsány Ferenc okolható a morális válságért, mert ő mondta el az őszödi beszédben, hogy vért izzadva tartották fenn a kormányzás látszatát és trükköket kellett alkalmazni - hangsúlyozta a Századvég Alapítvány elnöke.

Azt tették, amire nem kaptak felhatalmazást, és ez ellenállást váltott ki a társadalomban - tette hozzá Stumpf István.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Lépett az osztrák rendőrség
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Az amerikai egyetemi tüntetések mintájára tartottak palesztinbarát megmozdulásokat több európai ország, köztük Ausztria egyetemein. Aktivisták hétfőn kontinens egyik legrégebbi egyetemének számító bécsi egyetem (Universität Wien) udvarán létesítettek palesztinbarát tiltakozó tábort, amelyet a rendőrség csütörtökre virradó éjjel feloszlatott.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×