eur:
388.02
usd:
360.13
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Miért keresik a rendőrök a puha célpontot?

A rendőrök kiképzésének hiányosságaira hívta fel a figyelmet Finszter Géza kriminológus az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakember szerint a hozzáértés hiánya miatt nem vállalja a rendőrök egy része a nagyobb konfliktusokat.

Az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa azt mondta: a rossz kiképzés, a készületlenség és a tapasztalatok hiánya okozhatja, hogy "remeg a rendőrök lába". (Az új országos rendőrfőkapitány, Bencze József azt mondta: remegő lábakkal nem lehet üldözni a bűnt.)

Finszter Géza hangsúlyozta: a szakmai hozzáértés hiánya okozhatja, hogy a rendőrök egy része a könnyebb ellenállás irányába fordul, nem oda, ahol az igazi veszély, fenyegetés van.

Nem vállalják fel azt a konfliktust, amiért pedig ezt a szakmát tanulták, hanem a puha célpontot keresik, sokszor ez van a diszkriminációs jelenségek mögött is - húzta alá a szakértő.

Egy másik ok lehet a közvélemény nyomása, amelyet minden rendőr átérez - tette hozzá a szakértő.

Tisztázni kell a kételyeket

Az egyik szakértői vélemény szerint "nem élményszerű" annak a 21 éves lánynak a vallomása, aki azt állítja, hogy rendőrök erőszakolták meg Budapesten, a Múzeum körúton. Egy másik vélemény szerint viszont éppen ez bizonyítja, hogy igazat mond, mert eltávolítja magától a történteket.

A szakértői vélemények értékeléséről a kriminológus azt mondta: az eljárásban, különösen annak első szakaszában a nyomozónak kételyeket kell megfogalmaznia a szakértői véleményekkel szemben.

Ha ellentmondónak lát két szakvéleményt, akkor vissza kell kérdeznie, tisztáznia kell az ellentmondásokat. Ha ez nem lehetséges, akkor ki kell rendelni újabb szakértőt - hangsúlyozta Finszter Géza.

Az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa kiemelte: a nyomozás elsődleges feladata a tények, a cselekmény felderítése, ezeket nem helyettesítheti a pszichológus szakvéleménye.

Hanganyag: Exterde Tibor
Szöveg: Váczi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
A magyar vállalkozások nem fordítják hasznukra a saját adataikat

A magyar vállalkozások nem fordítják hasznukra a saját adataikat

Nem állnak túl jól a magyar vállalkozások a data governence területéhez tartozó folyamatok bevezetésében és használatában, ahogy abban sem, hogy a saját adataikat pénzzé tegyék. Ahogyan a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencián is elhangzott, a kiberbiztonsági jogi környezet átfogó változása is rámutat arra, hogy egyre növekszik a kibertámadások kockázata, és ezek az incidensek nemcsak a nagyvállalatokat érinthetik, hanem a kibervédelemmel kevésbé foglalkozó kkv-kat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×