eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Vége a házasságnak?

Az idei év első negyedében 11 százalékkal kevesebb házasságot kötöttek Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az országban 18 olyan város van, ahol kevesebb gyerek született anyakönyvezető előtt megerősített kapcsolatban, mint a nélkül.

A Népszabadság arról ír, hogy emberemlékezet óta nem kötöttek ilyen kevés házasságot, mint idén az első negyedévben: 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Az országban 18 olyan város van, ahol kevesebb gyerek született anyakönyvezető előtt megerősített kapcsolatban, mint a nélkül. A trend nemcsak Magyarországon jellemző: a modern társadalmakban világjelenség, hogy "szabad házasságban", illetve egyedül vállalnak a szülők gyermeket. A lap arról ír, hogy miként hat ez a gyerekek pszichéjére?

Évente csaknem 280 millió forintba kerül a március óta használaton kívüli vasúti szárnyvonalak őrzése - tudta meg a Magyar Nemzet. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium belső használatra készült kimutatása arról tanúskodik, hogy az őrzést végző MÁV Vasútőr Kft. a helyi önkormányzatok tudtával és együttműködésével végezné a munkát. A lap szerint azonban ennek nem sok jele mutatkozik: Sellye és Harkány között ellopták a sínpár egy részét, míg a villányi polgármester az elvileg létező szervezett őrzésről a Magyar Nemzettől hallott első ízben.

Súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd a hazai autópálya-építések egyik meghatározó szereplője, a Viadom - értesült az Index. A közlekedési minisztérium által is megerősített nehézségekre utal, hogy a társaság cégbírósági adataiban megjelent egy végrehajtáshoz kapcsolódó biztosítási intézkedés, ami jogi szakértők szerint a cég eladósodottságára utal. Az internetes lap úgy tudja, a Viadomnak az lett a veszte, amiért Kóka János közlekedési miniszter tavaly még büszkélkedett vele: túl olcsón vállalt kivitelezéseket.

Rekordot döntött tavaly a nettó tőkebeáramlás a kelet- és közép-európai térségbe, elérve a 241 milliárd dollárt - írja a Világgazdaság. A Világbank szerint a közvetlen tőkebefektetések is dinamikusan nőttek, a régióban a legfőbb célpontnak Oroszország, Törökország, Lengyelország és Magyarország bizonyult. Aggályosnak tartja ugyanakkor a pénzintézet, hogy a térség sok államában, köztük Magyarországon is, a kihelyezett hitelek felét külföldi valutában vették fel.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a nyugat-európai országok vezetői végül felvették az eléjük dobott kesztyűt: adócsökkentéssel válaszolnak a közép-európai államok támasztotta kihívásra. Németország már lépett is, a minap jelentősen megvágta a cégek életét megkeserítő közterheket. Hírek szerint hasonló lépésre készül Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország is. Szakértők eltérően ítélik meg az adóverseny várható hatását a közép-európai régióra. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szerint nem kell aggódni amiatt, hogy odébbállnak a Magyarországon már megtelepedett cégek, azok ugyanis főként a jól kvalifikált munkaerő miatt jöttek hazánkba, az adókérdés csak a hatodik-hetedik a rangsorban.

Az európai ingatlanbefektetések fókusza egyre inkább keletre tolódik, a közép és kelet európai régión belül 2007-ben várhatóan Oroszországba áramlik majd a legtöbb tőke - olvasható a portfolio.hu-n. A fejlődő feltörekvő piacok közül a legnagyobb és legnépszerűbb Oroszország mellett kiemelkedik Ukrajna és Románia, de a nyugat-európai befektetők térképén már olyan országok is megjelentek, mint Moldova. A klasszikus közép-kelet európai ingatlanpiacokon lejátszott koreográfia szerint a rendszerint úttörő izraeli befektetőket az osztrák beruházók követték, akik még az érettségi folyamat viszonylag korai szakaszában jelentek meg a piacokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×