eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Greenpeace: a Rába szennyezése miatt eltűnt több védett faj

A Greenpeace Magyarország szerint a megengedettnél nagyobb szennyvízkibocsátás okozhatja a Rába habzását. Nemes Noémi, a környezetvédő szervezet kampányfelelőse az InfoRádiónak elmondta: jövő hétre készül el a vízminták elemzése, akkor derül ki, pontosan mi okozza a habzást.

A Greenpeace készenlétben áll, és amennyiben a politikai diplomácia csődöt mond, az osztrák környezetvédő szervezettel együtt megteszik a szükséges lépéseket, hogy megállítsák a Rábán a bőrgyárak által okozott szennyeződést - közölte az InfoRádióval a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Nemes Noémi hangsúlyozta: jövő hétre készül el a folyóból vett vízminták elemzése, de sejthető, hogy a gyárak túllépték a szennyvíz-kibocsátási határértékeket, és ez okozza a Rába habzását.

Nemes Noémi kiemelte, csak egy indok az osztrák hatóságoknak az a védekezése, miszerint mindössze esztétikailag zavaró a folyó habzása. A Greenpeace szerint nem csak habzásról, hanem illegális kibocsátás által okozott szennyezésről van szó - tette hozzá.

A Greenpeace Magyarország kampányfelelőse közölte, a szentgotthárdiak arról számoltak be, hogy bizonyos védett halfajokat már nem lehetett megtalálni, vagyis komoly hatása volt a szennyezésnek.

A magyar környezetvédelmi tárca már megnevezte azt a hat embert, aki részt vesz az osztrák-magyar akciócsoport munkájában, míg Bécsben szerdán nevezik meg a tagokat. A testület a szennyezés hátterét fogja vizsgálni, és az akciócsoport első ülését a jövő héten tartja Budapesten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×