eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rendőrségi fiaskók: egyre több a rovásukon

Az elmúlt hónapokban számos olyan kínos eset, vagy konkrét bűncselekmény rontotta a közhangulatot és a testület megítélését, amelyekben rendőrök voltak az elkövetők.

A rendőrség tavaly szeptember óta áll a támadások kereszttüzében - néha szó szerint, hiszen február 13-án valaki Kalasnyikovval sorozta meg a Rendőrségi Igazgatási Központ Teve utcai épületét. Az elkövetőt még nem találták meg.

Ez az ügy sem tett jót a rendőrség megítélésének, a testület presztízsvesztése azonban jóval korábban kezdődött.

Gyengeség, túlkapás

A rendőrség képtelen volt megvédeni a Magyar Televízió székházát a fékevesztett tüntetőktől szeptember 19-én. Akkor túl bizonytalanul, a későbbi utcai zavargások során viszont néhányan brutálisan léptek fel.

A Budapesti Nyomozó Ügyészséghez 171 feljelentés érkezett bántalmazás, hivatali visszaélés és a személyi szabadság megsértése miatt. Huszonnyolc rendőr ellen eljárás indult.

Nem tette rokonszenvesebbé a testületet Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitánynak az a nyilatkozata sem, hogy minden jogszerűen történt, a símaszkos rendőrök azonosító jelvényei pedig csak leestek.
Emlékezetes az is, hogy a Kossuth téri fémkordon jogosságát hónapokig a törvényben nem létező "műveleti terület" kifejezéssel indokolták.

A rendőrség tekintélyvesztésének újabb jele volt a már említett támadás a Teve utcai központ ellen. A nyomozás állásáról semmit nem lehet tudni.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter akkor beszélt először arról, hogy a testület jelentős presztízsveszteséget szenvedett.

Nem örülhettek sokat

Régen várt piros pontot kapott ezután a rendőrség a Széna téri OTP-fiók túszejtőjének bátor hatástalanításáért, de az öröm rövid ideig tartott, hiszen kiderült, hogy az egyik helyszínelő rendőr 460 ezer forintot ellopott a kasszából.

A közvélemény még magához sem térhetett, amikor egy 21 éves lány azonosított öt rendőrt, akik közül ketten a gyanú szerint május negyedikén megerőszakolták őt Budapesten, a Múzeum körútról nyíló egyik mellékutcában, miután igazoltatták és állítása szerint pénzt követeltek tőle.

Ezzel szinte egy időben Miskolcon 13 rendőrt fogtak el a kommandósok. Õk az autópályákon teljesítettek szolgálatot, és a gyanú szerint hivatali helyzetükkel visszaélve rendszeresen kenőpénzt kaptak több autómentéssel foglalkozó vállalkozótól.

És végül: az InfoRádió értesülése szerint egy volt rendőrt gyanúsítanak azzal, hogy fegyvereket adott el azoknak a bankrablóknak, akik 2002-ben nyolc embert öltek meg egy móri pénzintézetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×