eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nagyobb teljesítményű reaktor épülhet Pakson

Húsz évvel kívánja a Paksi Atomerőmű Zrt. meghosszabbítani négy blokkjának üzemeltetési engedélyét - mondta az InfoRádiónak a társaság vezérigazgató-helyettese. Hamvas István szólt arról is: ha megszületik a döntés, 2020-ra épülhet fel egy új reaktorblokk.

A Paksi Atomerőmű Zrt. nemrég együttműködési megállapodást írt alá az Atomstroiexporttal, miszerint az orosz cég készséggel szállít, ha Paksnak az üzemidő-hosszabbításhoz és a blokkok teljesítményének növeléséhez szüksége lesz berendezésekre.

Az atomerőmű vezérigazgató-helyettese közölte azt is: ha döntés születne új atomerőművi blokk megépítéséről, akkor az orosz cég ennek előkészítésében is segít.

Hamvas István hangsúlyozta: ez a döntés egyelőre nem született meg, még az előkészítő munka sem kezdődött el. Jogszabály szerint a parlamentnek kell elvi hozzájárulást adnia.

Ha a döntés megszületik, a vezérigazgató-helyettese reálisnak tart egy a jelenlegieknél nagyobb, 1000 megawatt teljesítményű blokk megépítését, de ilyen elemzés még nem kezdődött el.

A szakember szerint 2020-ra fel kellene épülnie egy új blokknak, ehhez az előkészületeket már most el kéne kezdeni.Üzemidő-hosszabbítás

Hamvas István emlékeztetett arra, hogy az első paksi blokkot 1982-ben helyezték üzembe, a negyediket 1987-ben. Az egységek üzemideje a tervezéskor 30 évre szólt, erre az időre igazolták a biztonságos működtethetőségét.

Az a feladatunk, hogy igazoljuk: a 30 éven túl még 20 évig biztonságosan üzemeltethetők. Ennek nagy a realitása, ugyanis az orosz tervezésű blokkokban rengeteg tartalék van. Reális, hogy 2037-ben kelljen csak az utolsó, ma üzemelő egységet leállítani - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

Hamvas István kielemte: az üzemidő-hosszabbításnál alapkövetelmény, hogy nem lazulhatnak a biztonsági előírások.

A tervek szerint az atomerőmű jövő decemberben nyújtja be a magyar nukleáris hatóságnak az üzemidő-hosszabbítás programját, az engedélykérelmet 2011-ben kell benyújtani, mert 2012-ben jár le az 1-es blokk üzemideje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×