eur:
395.84
usd:
359.72
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Halált okozhat az egyik gyulladáscsökkentő

Az ír gyógyszerészeti hatóság azonnali hatállyal kivonta a forgalomból a nimesulid hatóanyagú láz- ás fájdalomcsillapítókat, a mellékhatásaik miatt. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) megvárja az uniós gyógyszerügyi hatóság döntését a Magyarországon is forgalmazott készítményekkel kapcsolatban.

Három beteg halálát követően Írországban betiltották a nimesulid tartalmú nem szteroid gyulladáscsökkentőket. A láz és fájdalom csillapítására, valamint izületi bántalmak kezelésére szolgáló készítményeket Finnországban már 2002-ben betiltották.

Az Európai Unió illetékesei már akkor megvizsgálták a medicinát, és korlátozásokat fogalmaztak meg az alkalmazásával kapcsolatban, amelyeket Magyarország is átvett - mondta el az InfoRádióban az OGYI szóvivője. Például azt, hogy májkárosodott betegek nem használhatják a készítményt - közölte Szabó Franciska.

Az ír eset kapcsán azonban az uniós illetékesek ismét megvizsgálják a problémát. A magyar hatóságok szintén tervezik, hogy újragondolják a gyógyszer alkalmazhatósági előírásait, ezzel azonban megvárják az uniós döntést, amely jövő hétre várható.

Szabó Franciska addig minden érintettnek azt ajánlja, hogy ha kétségei vannak a receptre kapható készítménnyel kapcsolatban, azt kezelőorvosukkal beszéljék meg.

Magyarországon egyébként az utóbbi 5 évben 11 alkalommal jelentettek mellékhatásokat az orvosok, ezek azonban nem volta súlyosak. Általában allergiát vagy gyomorbántalmakat okozott a gyógyszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×