eur:
389.45
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány, Petrétei: foltok a múltból

Ungváry Krisztián történész szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Kiss László alkotmánybíró a '80-as évek elején a Belügyminisztérium hivatalos kapcsolatai voltak. A szerző az Élet és Irodalom című hetilapban megjelent cikkében azt írja, hogy az érintettek az állam önkéntes segítőiként akadályozták a Dialógus elnevezésű pacifista csoport megalakulását és terjeszkedését.

Több jelenlegi állami vezető is részt vett a 80-as évek elején nyugati mintára szerveződött Dialógus elnevezésű pacifista ifjúsági csoport feloszlatásában - mondta az InfoRádiónak Ungváry Krisztián történész, aki az Élet és Irodalomban megjelent cikkében azt állítja, hogy a Budapesten szerveződött csoport az atomrakéták európai állomásoztatása ellen lépett fel.

A szerző szerint azért kötöttek bele a kezdeményezésbe, mert a felhívásból arra lehetett következtetni, hogy Magyarország területén - a hivatalos állásponttal ellentétben - szovjet atomfegyvereket tárolnak.

Ungváry Krisztián szerint az ELTE faliújságjairól Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akkor a tanárképző kar KISZ-titkáraként önhatalmúlag levetette a békefelhívást tartalmazó Dialógus plakátokat, jóllehet korábban megígérte, hogy bárki bármilyen plakátot kifüggeszthet.

A pécsi társszervezet megalakulását Petrétei József politikai munkatárs, a Janus Pannonius Tudományegyetemen működő KISZ-szervezet tagja, mai igazságügy-miniszter nem engedélyezte. Ungváry Krisztián az InfoRádiónak elmondta, az állam beszervezett ügynökei nem léptek fel hatékonyan a Dialógus csoport ügyében, ezért volt szükség a helyi tisztviselőkre.

Õk az állambiztonság hivatalos kapcsolatai voltak. Annak számítottak, mert valamilyen párt-, KISZ-, vagy egyetemi funkciójuk volt - mondta a történész.

Hozzátette: mindenki önkéntesen végezte a munkáját, ez a megnevezésben is benne van, mert csak az kerülhetett ilyen funkcióba, mint hivatalos kapcsolat, akiről tudni lehetett, hogy azt csinálni is fogja.

Az InfoRádió megkereste a miniszterelnököt, a Kormányszóvivői Iroda azonban nem kívánt reagálni a cikkre. Az iroda vezetője annyit mondott, hogy az Élet és Irodalomban megjelent írásban semmi újdonság nincs.

Gyurcsány Ferenc kormányfővé választása után egy interjúban azt mondta: első alkalommal megmondta az elhárító tisztnek, hogy nem ad hangulatjelentéseket, a tevékenysége pedig kimerült abban, hogy levetette a faliújságról az ellenzékinek szánt plakátokat, de mindig az alternatív fiatalok oldalán állt.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint az Élet és Irodalom cikkében sok a csúsztatás. Petrétei József azt mondta, hogy csak pártutasítást hajtott végre.

Az köztudomású, hogy a '80-as években egyetemi KISZ-vezetőként dolgoztam, az akkori KISZ-munkát végeztem, amibe az állambiztonsággal kapcsolatos feladatok nem tartoztak. A megkeresés megtörtént, én ezt jeleztem a pártszervek felé, a döntés az ő kompetenciájuk volt, és ők hozták meg azt a döntést, hogy ez a csoport nem működhet - mondta.

Ungváry Krisztián szerint a kormányfőnél és az igazságügyi tárca vezetőjénél súlyosabb volt Kiss László jelenlegi alkotmánybíró szerepe, aki az ELTE jogi karának párttitkáraként utasította a helyi KISZ-titkárt a Dialógus csoport plakátjainak leszedésére.

Ungváry Krisztián idézi Kiss László akkori utasítását, amely szerintaz országnak nincsen szüksége egy ilyen "semleges" szervezetre, ezért ne is reklámozzák azt.

A Dialógus csoportot 1983 végére számolták fel, a történész pedig azt írja, ez volt az akkori állambiztonság egyik legnagyobb sikere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×