eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Álom marad a magyar autonómia

Nem várható, hogy az új szerb kormány az eddigieknél toleránsabb lesz a vajdasági magyarokkal szemben - mondta az InfoRádiónak az Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti és Etnikai Kisebbségkutató Intézetének munkatársa. Vizi Balázs szerint a 2009-es európai parlamenti választás kompromisszumra késztetheti az élesen szembenálló RMDSZ-t és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot.

Nincs sok esély a magyar kisebbségi területi autonómia megteremtésére a környező országokban, mivel nem kedvező a politikai környezet - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti és Etnikai Kisebbségkutató Intézetének munkatársa.

Vízi Balázs hozzátette: Szerbiában és Szlovákiában is tartanak az önigazgatási törekvésektől. Ez Romániában is érezhető, és van törvényi vetülete is, hiszen a román alkotmány például kimondja az egységes nemzetállamot.

Ebbe a logikába nagyon nehezen fér bele bármilyen autonómiaigény - közölte a szakértő.

A kulturális autonómiát nagyon nehéz úgy definiálni, hogy az tényleges megoldást jelentsen az érintett kisebbségnek - fűzte hozzá Vízi Balázs.

Az újonnan megalakult szerb kormány sem foglalkozott érdemben a ma Szerbiában élő kisebbségek kérdésével, és bár lehetséges, hogy egyelőre a Koszovó státusza miatti viták foglalják le a politikusokat, az Akadémia munkatársa szerint azonban hosszú távon sem foglalkoztatja majd a vezetőket a téma.

Vízi Balázs a brüsszeli képviseletről szóló román belpolitikai vitákról szólva kiemelte: a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak nem sikerült olyan legitimációs helyzetbe kerülnie, mint az RMDSZ-nek.

Az Akadémia Nemzeti és Etnikai Kisebbségkutató Intézetének munkatársa szerint azonban az ügy akár vízválasztó is lehet a romániai magyar közösség számára, mert rákényszerítheti a politikai szereplőket a kompromisszumra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×