eur:
396.49
usd:
360.05
bux:
71824.04
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Fidesz: a kormány végleg kisemmizi Magyarországot

A Fidesz szerint a kormány végleg kisemmizné Magyarországot az új állami vagyongazdálkodási törvénytervezet szerint. A javaslat szerint ugyanis több, jelenleg állami, vagy többségében állami tulajdonú cég válna eladhatóvá 2008-tól.

A kormánykoalíció a privatizáció újjáélesztésével végleg kisemmizi Magyarországot, hiszen olyan stratégiai és közszolgáltatást biztosító cégeket kíván eladni, amelyek a későbbiekben szinte pótolhatatlanok lesznek - mondta az InfoRádiónak a Fidesz gazdasági kabinetjének tagja.

Márton Attila közölte: a kormány eladná a Magyar Postát, a Magyar Villamos Művek Zrt. 24 százalékát, a hosszú évek óta folyamatosan jó eredményt produkáló Szerencsejáték Zrt.-t, a Tokaj Kereskedőházat, a Nemzeti Színház Zrt.-t, a Nemzeti Tankönyvkiadót, az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-t, a Budapest Airportban még meglévő 25 százalékos és a Herendi Porcelánmanufaktúrában meglévő részesedését is.

A fideszes politikus kijelentette: felszólítják a kormányt, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot.

Veres János pénzügyminiszter az állami vagyonkezelési törvény módosításáról korábban azt mondta: a cégek, amelyek az új tervezet alapján értékesíthetővé válnak, nem feltétlenül kerülnek majd eladásra.

Márton Attila szerint azonban az elmúlt időszakban a privatizációs törvény mellékletét körülbelül négy alkalommal módosították, és mindegyik előtt ugyanerre hivatkozott a kormány, előbb-utóbb azonban kiderült, hogy a változtatásokat privatizáció miatt kellett bevezetni.

A Fidesz nem érti, ha a kormánynak nem áll szándékában eladni ezeket a cégeket, akkor miért kell a törvényt módosítani - tette hozzá.

MSZP: Nem mumus a privatizáció

A vudu gazdaságpolitikának mindig ellenségre, mumusokra van szüksége: hol a külföldi tőke, hol pedig a privatizáció a mumus, amivel riogatnak - írta közleményében az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke.

A privatizációtól mint mumustól azonban el kellene búcsúzniuk. Egyrészt, mert 17 éve szociális piacgazdaságban élünk, másrészt a rendszerváltó privatizáció mára lezárult Magyarországon - tette hozzá Podolák György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása, melyben a magyar idő szerint szerda hajnalban rendezett amerikai elnökválasztási vitával foglalkoztunk. A műsor első részben a jelöltek vitán nyújtott teljesítményét értékeltük Szabó Ákossal, a Portfolio Globál rovatának elemzőjével. Az adás második részében pedig kifejezetten a vita gazdasági aspektusáról illetve Donald Trump és Kamala Harris gazdasággal kapcsolatban tett kijelentéseiről kérdeztük Halas Zoltánt, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzserét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×