eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bonyolult az ügyeleti rendszer szabályozása

Elégedetlen a Magyar Orvosi Kamara az egészségügyben az ügyeletet szabályozó új törvénytervezettel, amelyről szerdán egyeztetett a szervezet a tárcával. A kamara főként azt kifogásolja, hogy a minisztérium megpróbálja kikerülni az uniós előírásokat, és a magyarországi jogszabályok szerint járó ügyeleti pénzt sem biztosítaná az orvosoknak.

Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára elismerte, hogy nagyon bonyolult az ügyeleti rendszer szabályozása.

Az orvosok esetében lényegében arról van szó, hogy a kötelezően elrendelhető ügyeletben töltött munkaidőn túl csak önkéntes alapon vállalhatnák az ügyeletet.

A magyarországi gyakorlat szerint a 24 órás ügyelet fele már csak önkéntes munkával oldható meg.

Egzisztenciális kényszer


Az orvosok egzisztenciális kényszerből ezt akkor is vállalják, ha a törvényesen járó 2400 forintos óránkénti díj helyett csak 800, 1000 forintot kapnak. A kamara azt szeretné, ha a munkavállalók valódi alkupozícióba kerülhetnének, amikor arról van szó, vállalják-e az ügyeletet.

"Csak azt kérjük, hogy az eddigi ügyeleti kötelezésünket most önként vállalttá vegyék át, praktikusan azért, mert akkor nem kell feltétlenül vállalnunk, ha meg mégis vállaljuk, akkor más a díjazása" - tette hozzá.

Több sebből vérzik

Szerinte a törvénytervezet több sebből vérzik, látszólag megfelel az uniós direktíváknak, valójában kikerüli azokat. "Amint elfogadják a jogszabály, megyünk Alkotmánybírósághoz, és az egyéni perek garantáltan folytatódni fognak" - közölte.

Az ügyeleti munka finanszírozásához körülbelül 20-25 milliárd forint kellene, de ez csak a kérdés anyagi részét oldaná meg. "Változatlanul kérdéses marad, mi lesz az orvoshiányból adódó gondokkal és az elvándorlással" - hangsúlyozta Gyenes Géza.

A MOK vezetői úgy tudják, hogy napokon belül svéd szakemberek érkeznek Magyarországra, akik háziorvosokat hallgatnak meg, és szándékoznak tömegesen kivinni Svédországba, ahol alig 10 hónap múlva már munkába is állhatnak - svéd bérekért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×