eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyurcsány gyávának nevezte Orbánt - a nap legfontosabb hírei

A reformpolitika folytatását szorgalmazta a miniszterelnök az MSZP Baloldali Tömörülés platformjának ülésén. A megszorítások helyett modern, növekedésközpontú gazdaságpolitikát sürgetett a Fidesz elnöke. Elfogták a józsefvárosi taxistámadás gyanúsítottjait. A nap legfontosabb hírei.

Gyurcsány: Folytatni kell a reformpolitikát

A reformpolitika folytatásával egy igazságosabb világ megteremtése a kormány célja. Erről a miniszterelnök beszélt az MSZP Baloldali Tömörülés platformjának budapesti ülésén.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a változtatásokat sokak közös ügyévé kell tenni és el kell mélyíteni. A kormányfő szerint a jobboldal fél a reformoktól, és radikalizálja a politikát, hogy megpróbálja megakadályozni a sikeres átalakítást.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a jobboldal vezére gyáva, amikor nem érti, hogy Magyarország a változások sokaságára építhet egy új jövőt.

A Baloldali Tömörülés platform elnöke arról beszélt, hogy el kell indítani egy szellemi műhelymunkát, amelybe a társadalom széles rétegét is be kell vonni. Kiss Péter szerint ennek célja, hogy azok is értsék a döntéseket, akik érdekében meghozzák azokat.

Orbán adócsökkentést sürget

A megszorítások helyett növekedésközpontú gazdaságpolitikát szorgalmazott a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a párt januárban indított vitasorozatát lezáró, a versenyképességről szóló konferencián azt mondta: a Fidesz álláspontja szerint a kormányzati kiadások befagyasztására és erősödő gazdasági növekedésre van szükség a válság megoldásához. A volt miniszterelnök ismét adócsökkentést sürgetett.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy az uniós csatlakozás eddig rontott az ország megítélésén, mert az államháztartási adatok eltitkolása ellenérzést váltott ki Brüsszelben.

Navracsics Tibor frakcióvezető sikeresnek ítélte a Fidesz januárban indított vitasorozatát. Az igazságosság, az életminőség, a közszolgáltatások és a versenyképesség kérdését értékelő vitairatot a Fidesz jövő hétvégi kongresszusán mutatják be.

A Nemzeti Fórum ifjúsági hálózat kiépítésén dolgozik

A nemzeti erők összefogásának fontosságáról beszélt a Nemzeti Fórum elnöke a szerveződés II. országos gyűlésén Kiskunmajsán. Lezsák Sándor az InfoRádióban hangsúlyozta: az elmúlt két és fél évben valamennyi megyében létrehozták szervezeteiket, jelenleg pedig egy ifjúsági hálózat kiépítésén dolgoznak.

A politikus - a Fidesz országgyűlési képviselője - elmondta: a mostani találkozón előkészítik a szeptemberi lakiteleki konferenciát, amelyen a magyarság esélyeit és lehetőségeit szeretnék végiggondolni.

Nyomozás a pénzt lopó rendőr ellen

Nyomozást indított a katonai ügyészség egy rendőr ellen, aki pénzt lopott a Széna téri túszejtés helyszínén. Ács Tibor, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője közölte: a rendőrt csütörtökön gyanúsították meg.

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője annyit mondott, hogy a Széna téri akció után egy rendőr méltatlanná vált beosztására, ezért elbocsátották.

Az OTP Bank biztonsági igazgatója arról számolt be, hogy a túszejtés utáni elszámolásnál derült ki a pénz eltűnése. Jakab Géza hangsúlyozta: a pénzintézet feljelentést tett, és eljuttatta az illetékesekhez a kamerák felvételeit.

Sajtóinformációk szerint több százezer forintot vitt el a bankból a II. kerületi rendőr.Svájci támogatás a Hortobágynak

Átadták a Hortobágyi Nemzeti Park új látogatóközpontját és erdei iskoláját. Az ünnepségen Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára elmondta: a mintegy 300 millió forint értékű beruházás a Széchenyi Turizmusfejlesztési Program és a tárca támogatásával valósult meg.

Fritz Hirt, a Nemzetközi Madárszövetség képviselője hangsúlyozta: svájci szervezetük 100 ezer svájci frankkal támogatta a hortobágyi beruházásokat.

A vitolásszezon nyitánya

Megkezdődött az idei vitorlásszezon a Balatonon. A füredi kikötőben felsorakozott hajókra délelőtt a Himnusz hangjaira húzták fel a nemzeti lobogót, a matrózok megkoszorúzták a tó vizét, majd vitorlát bontottak.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a vitorlássport a természet szeretetére és tiszteletére is megtanítja az embert.

Straub Elek, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke arról beszélt, hogy folyamatosan nyílnak új kikötők a Balatonon, de így sincs elég hely, mert egyre több magyar és külföldi hajós kíván hódolni szenvedélyének a tavon.

Rendőrkézen a taxistámadás gyanúsítottjai


Elfogták a józsefvárosi taxistámadás gyanúsítottjait. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: a taxis a piac egyik kapujánál az utcán alkudozott a fuvarról két emberrel, majd szóváltás alakult ki köztük, ezután szúrta meg a sofőrt a támadó.

Bartha László hozzátette: a taxist súlyos sérülésekkel vitték kórházba. Az elkövetők elmenekültek, de néhány órával a bűncselekmény után elfogta a rendőrség a 19 éves nőt, és a 23 éves férfit.

Piócák 177 millió forintért

Többezer piócát találtak a vámosok egy autóbuszban Röszkénél. A Vám- és Pénzügyőrség szóvivője elmondta: a védett állatok eszmei értéke 177 millió forint, a szerb sofőr ellen természetkárosítás miatt indult eljárás.

Sipos Jenő közölte: Ártándnál fegyvercsempészet miatt indítottak eljárás egy moldáv mikrobusz vezetője ellen, mert egy 9 milliméteres, kibiztosított pisztolyt, és 27 töltényt találtak járművében.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×