eur:
387
usd:
358.82
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Elfogyott Magyarország türelme - a nap legfontosabb hírei

A Rábát szennyező osztrák bőrgyár vízjogi engedélyének visszavonását kéri Ausztriától Magyarország. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter úgy fogalmazott: hat év után elfogyott Magyarország türelme. A szabad demokrata politikus közölte: a kérés nyomatékosítása érdekében Magyarország beadvánnyal fordul az Európai Bírósághoz is.

Fodor Gábor hangsúlyozta: a folyó habzásáért a határtól távolabb elhelyezkedő két másik bőrgyár is felelős, ám ezeknek a vízjogi engedélyéhez Ausztria nem kért magyar hozzájárulást.

Varga Miklós szakállamtitkár, aki az osztrák-magyar határvízi bizottság ülésén kormánymegbízottként vett részt, elmondta: Ausztria szerint nincs eljárásjogi háttér a magyar hozzájárulás visszavonásához.

Negyven milliárdos fagykár

A szakmai szervezetek adatai szerint összesen 40 milliárd forintos kárt okozott az országban a fagy május elején - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója.

Budai Gyula úgy vélte: a kárenyhítés egyik lehetősége az a 25 milliárd forint, amelyet a kormány tavaly - a gabonaintervencióra hivatkozva - nem fizetett ki a gazdáknak. Hozzátette: a kormány és az agrártárca emellett segítséget kérhet az Európai Unió szolidaritási alapjától is.

Közben a fagykárok enyhítéséről egyeztetett a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az agrártárca vezetőjével. Gráf József közölte: az ügyről a jövő héten tárgyal a kormány. Hozzátette: a fagykárt Magyarország már bejelentette az uniónak.

Háromhavonta felülvizsgálják a kórházak finanszírozását

Két-három hónap múlva felülvizsgálja az Egészségügyi Minisztérium a kórházi teljesítményvolumenek elosztását, vagyis azt, hogy legfeljebb mekkora teljesítményt finanszíroznak egy-egy intézmény esetében.

Horváth Ágnes, a tárca vezetője elmondta: minden kórháznál ellenőrzik mennyi volt az indokolatlan ellátás, mivel a minisztérium nem akar olyan fekvőbetegeken elvégzett kezeléseket finanszírozni, amelyek járóbeteg-szakellátás keretében is megoldhatók lettek volna.

Hozzátette: azok az intézmények, ahol kevésnek bizonyul a támogatás, többletforrásokat kapnak. A miniszter szólt arról is: a felülvizsgálatot háromhavonta elvégzik.

Vizsgálnák a kormányzati negyed építését

A kormányzati negyed beruházását vizsgáló eseti bizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz. Balsai István és Cser-Palkovics András fideszes országgyűlési képviselő bejelentette: az ellenzéki párt szerint szükség van az előkészítés és a megvalósítás szakmai, pénzügyi és gazdasági kontrolljára.

A kormányszóvivői iroda korábban azt közölte: álláspontja szerint a Fidesz javaslata nem jelentene nagyobb garanciát az átláthatóságot jelenleg biztosító megoldásnál.

Budai Gyula úgy vélte: a kárenyhítés egyik lehetősége az a 25 milliárd forint, amelyet a kormány tavaly - a gabonaintervencióra hivatkozva - nem fizetett ki a gazdáknak.

Hozzátette: a kormány és az agrártárca emellett segítséget kérhet az Európai Unió szolidaritási alapjától is. Közben a fagykárok enyhítéséről egyeztetett a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az agrártárca vezetőjével. Gráf József közölte: az ügyről a jövő héten tárgyal a kormány. Hozzátette: a fagykárt Magyarország már bejelentette az uniónak.Elviselhetetlen forgalmat okoz az útdíj

A Pest megyei közgyűlés közlekedési tanácsnoka szerint a teherautók nem használják a fizetős elkerülő utakat, amióta az országos főúthálózat 42 szakaszán útdíjat kell fizetni a 12 tonnánál, illetve az autóutakon a 3 és fél tonnánál nehezebb járművek után.

Csenger-Zalán Zsolt az InfoRádióban azt mondta: a megye mellékútvonalain elviselhetetlenül megnőtt a forgalom, amióta három útvonalat fizetőssé tett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Hangsúlyozta: elképzelhető, hogy a megyei önkormányzatok egységesen lépnek fel az ügyben a tárcánál.

Blair június 27-én távozik


Június 27-én nyújtja be lemondását II. Erzsébet királynőnek a brit miniszterelnök. Tony Blair ezt egyéni választókerületében jelentette be. A brit sajtó egybehangzó véleménye szerint az új kormányfő és a Munkáspárt új vezetője Gordon Brown jelenlegi pénzügyminiszter lesz Nagy-Britanniában.

Nyilvános a tartótisztek névsora

Szlovákiában közzétették az egykori kommunista államrendőrség tartótisztjeinek névsorát. A pozsonyi Nemzeti Emlékezet Hivatalának honlapján - a csehszlovák kommunista államrendőrség több tízezer ügynökének évek óta szabadon hozzáférhető névsora mellett - most már az egykori tartótisztek neve is szerepel.

A hivatal tájékoztatása szerint a 746 tartótiszt és az államrendőrség vezetőinek többsége ma is él; a legsúlyosabb bűnök elkövetőit várhatóan bíróság elé állítják Szlovákiában.

A nép választhat elnököt Törökországban

Törökországban elfogadta a parlament azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben a törvényhozás helyett közvetlenül a nép válassza meg az államfőt.

Az új rendelkezés értelmében a szavazásra jogosultak kétfordulós voksoláson választanának elnököt, aki a jelenlegi hét helyett öt évig töltené be a tisztséget; a megbízatást egy alkalommal lehetne meghosszabbítani. A módosítást még a törvényhozásban vétójoggal rendelkező elnöknek is jóvá kell hagynia.

Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×