eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jön a forgalomarányos útdíjfizetés

Napokon belül kiírják azt a nemzetközi tendert, amelynek eredményeként a teherautók esetében már jövőre, a személygépkocsiknál pedig 2011-2012-től elektronikus módon fizethetnek az autópályák használói itthon és külföldön is - mondta el az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője.

Évek óta tart annak a rendszernek az előkészítése, amely lehetővé teszi, hogy az autópályákon közlekedők forgalomarányosan fizessék az útdíjat - mondta az InfoRádiónak az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője.

Winkler-Virág András hozzátette: teherautósok akár már jövőre ilyen rendszerben fizethetnek, a személyautók esetében 2011-2012 környékén lehet bevezetni az elektronikus díjszedést.

Előfizetés vagy számla

Az úthasználatért ebben a rendszerben a megtett kilométerek száma alapján kellene fizetni, a megtett utat pedig egy elektronikus eszköz mérné, amelynek jeladóját a járművekben, vevőjét az út szélén helyeznék el, vagy esetleg műholdas rendszer figyelné, hogy az adott sofőr mekkora távolságot tett meg az autópályán - közölte az autópályakezelő munkatársa.

A fizetésre két módszert dolgoztak ki: az egyik szerint a mobiltelefonos előfizetésekhez hasonlóan egy előre befizetett összeget lehetne leautózni, vagy a hónap végén számlát küldenének az autósoknak - mondta Winkler-Virág András.

Külföldön is működne

A rendszerek az európai szabályozás szerint összekapcsolódnak, akárcsak a mobiltelefonos barangoló-szolgáltatás: ha egy magyar autós egy magyar szolgáltatóval köt szerződést, és a járművében elhelyezett eszköz alkalmas a Portugáliában az autópályán megtett távolság mérésére, akkor Magyarországon, forintban fizethetné be az összeget, a két szolgáltató pedig egymás között számolna el - fűzte hozzá a szóvivő.

A nemzetközi közbeszerzési felhívás rövidesen megjelenik, és versenyre hívja a szolgáltatókat, így valóban lehetséges, hogy a tehergépjárművek számára már 2008-ban bevezethetik az új rendszert - jelentette ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkatársa.

A Fidesz nem örül

A Fidesz szerint az, hogy a kormány bevezette az autóutakon és az egyéb főútvonalakon a díjfizetést, nehéz helyzetbe hozta az érintett településeket, az ott élő embereket - mondta a párt szóvivője.

Szijjártó Péter indoklásként elmondta: az útdíj elkerülése miatt a teherautók a lakott településeken keresztül vezető alsóbbrendű utakon közlekednek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×