eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megoldatlan ügyek sora vár az új környezetvédelmi miniszterre

Fodor Gábor hivatalosan is átvette a környezetvédelmi tárca irányítását. Elődje, Persányi Miklós, a budapesti állatkert volt vezetője, 2003-ban került a bársonyszékbe. A rendszerváltás óta Magyarországon Persányi Miklós a tizedik környezetvédelmi miniszter, a megelőző ciklusokban négy év alatt négyen is váltották egymást a tárca élén.

A leköszönő Persányi Miklós, saját munkáját korábban úgy értékelte: az elmúlt négy évben mindent megtett, amit meg lehetett tenni.

Szakemberek viszont Persányi Miklósnak azt róják fel, hogy tevékenysége alatt az áruszállításban csökkent a vasutak és a vízi utak szerepe.

A természetvédők szerint csekély a biogazdálkodással művelt területek nagysága, az organikus állattenyésztés szerepe pedig még kisebb.

Évről évre több hulladékot termel az ország, miközben a hazai lakossági hulladék csupán csekély százalékát gyűjtjük szelektíven, ráadásul egyre több helyen bukkannak a hatóságok illegálisan Magyarországra szállított szemétre - hangoztatják a zöldek.

A Rába 2001 óta habzik, Bős-Nagymaros ügye továbbra is megoldatlan, a nagybányai katasztrófa okozta ciánszennyezés ügye lezáratlan, továbbá Verespatak ügyben sem született eddig megnyugtató megállapodás.

A WWF Magyarország igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: Magyarország legfontosabb feladata most az, hogy végre elkészüljön a fenntartható fejlesztési stratégia.

Márkus Ferenc szerint a klímaváltozás, a szárazság, a meleg, az extrém időjárási viszonyok olyan kihívás elé állítják az országot, ami feltételezi, hogy legyen egy fenntarthatósági stratégiánk. Ha ez elkészül, akkor később ehhez lehet igazítani az energiastratégiát vagy az erdőgazdálkodási terveket.

Márkus Ferenc rámutatott: az utóbbi időben Kelet-Magyarországon igencsak lelassult a Vásárhelyi-terv végrehajtása, ezért Fodor Gábor egyik legsürgősebb feladata az volna, hogy tájékozódjon a terv felől.

A törvény szerint ugyanis 2007 végére Magyarország keleti régiójában három víztározónak is el kellene készülnie, ám ebből csupán kettő építése kezdődött el.

Márkus Ferenc úgy véli: ez jelentős probléma, hiszen a víztározókra többek között az árvíz elleni védekezés, a környezetvédelem és a gazdaságvédelem szempontjából nagy szükség van.

A környezetvédő szervezetek Fodor Gábortól nagyobb eredményeket és szoros együttműködést várnak. Több politikus viszont úgy vélekedett: Fodor Gábornak nehéz dolga lesz sikeres környezetvédelmi tárcát vezetni, ugyanis az őt legyőző Kóka Jánossal, a gazdasági minisztérium vezetőjével kell majd egyezkednie a többi mellett a kerékpárutakért, a klímavédelmet szolgáló szigorúbb szén-dioxid-kibocsátási kvótákért, a vasút pozícióinak megtartásáért.

1987 óta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium élén tizenegy miniszter váltotta egymást. Maróthy László, Varga Miklós, Keresztes K. Sándor, Gyurkó János, Baja Ferenc, Pepó Pál, Ligetvári Ferenc, Túri-Kovács Béla, Kóródi Mária és Persányi Miklós, akitől Fodor Gábor vette át az irányítást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×