eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mennyit kell majd fizetni a gyümölcsökért?

Banki adósságaik átütemezését kérik azok a gyümölcstermesztők, akik a múlt heti fagy miatt kilátástalan helyzetbe kerültek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. Lux Róbert hozzátette, hogy uniós támogatásra is szükségük lesz, mert a hazai kárenyhítési alapot a nehéz anyagi helyzetben lévő gazdák nem tudták feltölteni.

A múlt heti fagy miatt a gyümölcstermesztők 2008 őszén kaphatnak legközelebb pénzt, ám addig is művelniük kell a gyümölcsöst - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. Lux Róbert hangsúlyozta: 50-70 évente van ilyen jelentős tavaszi fagy.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke kiemelte: az idei és jövő évi művelési költségeket fedező kárenyhítést várnak, és ebben a kormányzati szerepvállalás mellett uniós forrásokra, valamint a fejlesztési hitelek átütemezésére is szükségük lesz a gyümölcstermesztőknek

A kárenyhítési alapban lévő összeg nem elég, hiszen 300-400 millió forint gyűlt össze - emelte ki Lux Róbert.

Hozzátette: az alap csak több év alatt töltődik fel annyira, hogy a károkat ténylegesen enyhíteni lehessen belőle.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke elmondta, nincsenek olyan helyzetben a gazdák, hogy jelentős összeget fizessenek be a kárenyhítési alapba.

Lux Róbert szerint nem várható, hogy a fagy okozta károk miatt drágább lesz a gyümölcs, hiszen Európában nincs hiány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×