eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Inkább a kóbor kutya, mint az alkoholista

Május 21-ig dönthetik el a magánadózók, hogy melyik alapítványnak ajánlják fel adójuk egy százalékát - mondta az InfoRádiónak a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány igazgatóhelyettese. Gerencsér Balázs hozzátette: a civil szervezetek tavaly csaknem ötmilliárd forinttól estek el, mert sokan rosszul töltötték ki a nyilatkozatokat.

Az adózók fele, mintegy 1,3 millió ember ajánlja fel adója egy százalékát - közölte a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány igazgatóhelyettese.

Gerencsér Balázs kifejtette, hogy több nő rendelkezik az egy százalékról, mint férfi, és a városiak közül is többen tesznek felajánlást.

Az igazgatóhelyettes szerint sokan elfelejtik, hogy kétféle felajánlás tehető, és gyakori hiba, hogy nem együtt adják le az adóbevallással. Sok felajánlás azért nem jut el a civil szervezetekhez, mert az adózó valamilyen vitában áll az adóhatósággal - tette hozzá.

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány zöld számot üzemeltet, amelyen az adózók segítség kaphatnak a felajánlással kapcsolatban, valamint ellenőrizni lehet, hogy a kiválasztott szervezet milyen tevékenységet folytat - mondta Gerencsér Balázs.

A legtöbb felajánlást a súlyosan beteg gyermekek gyógyításával, továbbá az állatvédelem foglalkozó alapítványok kapják, ugyanakkor kevés adózó választja az emberi jogokkal és a szenvedélybetegek gyógyításával foglalkozó civil szervezeteket - fejtette ki a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány igazgató-helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×