eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Stumpf: Stratégiát váltott a Fidesz

Stratégiaváltás figyelhető meg a Fidesz politikájában - mondta Stumpf István politológus a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A Századvég Alapítvány elnöke hozzátette: a legnagyobb ellenzéki párt rájött arra, hogy a folyamatos támadással erősíti a kormánypártok összetartását.

A Fidesz az elmúlt hónapokban felhagyott a kormány permanens támadásával, és már alternatívát is mutat a kabinettel szemben - mondta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában az Orbán-kormány kancelláriaminisztere.

Stumpf István szerint az emberek érzik, hogy a kormány nem tudja megoldani a problémákat, és alternatívát keresnek, a legnagyobb ellenzéki párt pedig ezt igyekszik meglovagolni.

Az ellenzéki pártban azt is érzékelik, hogy minél erőteljesebben támadják Gyurcsány Ferencet, annál erőteljesebb lesz az a szolidaritás mögötte, ami egyébként nem lenne meg, mert a belső viták már régen elindultak volna az MSZP-n belül is - tette hozzá a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István szerint a koalíciós partnerek közötti viták is láthatóak a több-biztosítós modell vagy az adórendszer kérdésében is. Ezeket a vitákat nem hagyja a Fidesz kibontakozni azzal, hogy egy erős támadást tart fent - hangsúlyozta a politológus.

Bár a közvélemény-kutatási adatok szerint a Fidesz magasan vezet az MSZP előtt, Stumpf István felhívta a figyelmet, hogy ettől függetlenül az ellenzék megítélése nem jobb a kormánynál.

A politológus elmondta, az ellenzéki párt a programszerű építkezést választotta: ezt igazolja a januárban négy témában kezdődött Jövőnk vitasorozat, valamint az az átfogó szakmai program, amit várhatóan őszre dolgoz ki a Fidesz.

Stumpf István szerint ebből a szempontból döntő lesz a párt két hét múlva esedékes kongresszusa is, amelyen egyelőre kérdéses, hogy Orbán Viktor hirdet-e egy erős elnöki programot.

A volt kancelláriaminiszter kiemelte, hogy az MSZP elveszítheti a nagy baloldali párt státuszát, ugyanis a leghűségesebb szocialista szavazók is elbizonytalanodtak, és Stumpf István szerint nehéz lesz őket visszaszerezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×