eur:
389.62
usd:
363.98
bux:
68083.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Amerikai vadászgépek kényszerleszállása Ferihegyen

Kényszerleszállást hajtott végre Ferihegyen egy F-15-ös amerikai vadászgép péntek délelőtt. A Budapest Airport Rt. szóvivője az InfoRádióban azt mondta, hogy "nem rendkívüli eseményről van szó".

Két amerikai F15-ös vadászgép hajtott végre kényszerleszállást délelőtt Ferihegyen - mondta a Budapest Airport szóvivője.

Szollár Domokos az InfoRádióban közölte: a körülményeket nem ismerik, és egyelőre azt sem tudják, hogy miért volt szükség a kényszerleszállásra.

Az InfoRádió úgy tudja: az egyik gép hajtóműve hibásodott meg.

A Budapest Airport szóvivője közölte: nem tudja, mit kerestek a magyar légtérben a gépek, hozzátéve: a kényszerleszállás azt jelenti, hogy megszakítja valaki az eredeti útvonalát.

"Itt is ez történhetett, hogy valahonnan valahová mentek és Magyarország légterében valamilyen oknál fogva úgy döntöttek, hogy leszállnak a repülőtéren. Az okot én nem ismerem" - jelentette ki Szollár Domokos.

A Budapest Airport szóvivője szerint "nem rendkívüli eseményről van szó, ez egy nemzetközi repülőtér, sőt NATO repülőtér is, úgyhogy a katonai jelenlét igazán megszokott".

"A gépek megfelelő kezekben vannak a repülőtéren" - hangsúlyozta Szollár Domokos, aki további részleteket nem kívánt elárulni.A kényszerleszállás kapcsán a JETfly repülési szakportál emlékeztet arra, hogy hasonló esetekben a géppár másik tagja biztosítja a sérült gépet, ezért szállt le mind a két repülőgép Ferihegyen.

A repülőtér közelében tartózkodó amatőr repülőgép-megfigyelők felvételei alapján a portál szakértői azt feltételezik, hogy együléses F-15C vadászrepülőgépek érkeztek Ferihegyre, ugyanis a gépek színe közép-szürke, ellentétben a kétüléses, csapásmérő E változat sötétebb árnyalatával.

Az F-15C Eagle (Sas) repülőgépek még mindig az Egyesült Államok légierejének legfontosabb vadászgépei, bár már a váltótípus, az F-22A Raptor is csapatszolgálatba állt. A légi fölény kivívására optimalizált harci gépeket a konkurens szovjet típusok legyőzésére hozták létre az 1970-es években, és a folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően még napjainkban is rendkívül nagy harcértékkel bírnak.

Az alap változat az F-15A volt, ezt az 1980-as évek végétől folyamatosan kiszorították a modernebb C verziók. Vadász-bombázó feladatkörre a típus kétüléses változatát alakították át, ez lett az F-15E Strike Eagle (Csapásmérő sas).

Az F-15-ösöket több háborúban is bevetették, az Irak ellen megindított Sivatagi Pajzs és a Sivatagi Vihar hadműveletekben fontos szerepet játszottak, és eredményesek voltak Jugoszlávia 1999-es megtámadása idején is.

A JETfly információi szerint valószínűleg szállítógéppel küldenek a vadászgépek után szerelőket és tartalék alkatrészeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×