eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyarország is fizet a lobbizásért vízumügyben

Magyarország is igénybe veszi havi 5000 dollárért a washingtoni Dutko Worldwide tanácsadó cég szolgálatait a vízummentesség ügyében történő lobbizás érdekében - közölte Simonyi András nagykövet.

A cseh külügyi szóvivő előző nap jelentette be: a Cseh Köztársaság és más EU-tagállamok, köztük Magyarország egy hivatásos lobbicéget kért fel annak érdekében, hogy elérje az amerikai vízumkötelezettség feloldását állampolgárai számára.

Mint Simonyi András elmondta, a négy visegrádi ország - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia -, továbbá két balti állam - Litvánia és Lettország - az Európai Unió szigorú versenyeztetési szabályai szerint pályázatot írt ki, amelyet a Dutko Worldwide nyert el.

A cég - amelynek mindegyik ország havi 5000 dollárt fizet - arra kapott megbízást, hogy kapcsolatot tartson fenn washingtoni kongresszusi képviselőkkel és közreműködjön egy olyan törvény elfogadtatásában, amely vízummentességet biztosít majd az érintett EU-országoknak.

Simonyi András elmondta: már fél évvel ezelőtt elkezdtek gondolkodni arról, hogy igénybe vennék egy olyan nagy tapasztalatú lobbicég tevékenységét, amely mindkét nagy pártnál, a republikánusoknál és a demokratáknál is bejáratos.

A nagykövet szerint a Dutko felkérésében "nincs semmi fantasztikus", az talán szokatlan, hogy a lobbicég szolgáltatatásait közösen veszik igénybe.

Megjegyezte: ő lesz a legboldogabb, ha már a Bush-kormányzat mandátumának lejárta, vagyis 2009 januárja előtt döntenek az ügyben. Egyúttal figyelmeztetett, a vízummentesség bevezetéséhez, az adminisztratív intézkedések végrehajtásához is el kell majd telnie egy bizonyos időnek a remélhető kedvező döntés után.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×