eur:
396.6
usd:
359.93
bux:
71911.16
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Sírba viszi a magyar férfiakat a túl sok munka

Jelentősen több 40-69 év közötti magyar férfi halt meg tavalyelőtt, mint 45 évvel korábban, aminek a legfőbb oka a munkahelyi stressz - írja a Népszabadság. Lapszemle.

A Népszabadság felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon 11 ezernél is több férfi halt meg 2005-ben, mint 1960-ban a 40-69 éves korosztályból, jelentős hányaduk munkahelyi stressz okozta megbetegedés következtében.

Ez európai összehasonlításban is rendkívül magas - mondta a lapnak Kopp Mária, a SOTE Magatartás-tudományi Intézetének igazgatója. Vizsgálataik szerint a férfiak esetében a bizonytalan munkahely, a kiszámíthatatlanság a legsúlyosabb veszélyeztető faktor.

Az aktív férfiak korosztályában egyébként is megfigyelhető, hogy súlyos kockázati tényező a túl sok munka, főleg, ha a hét végén is dolgozni kell, valamint az is, ha alacsony a családi jövedelem.

A munkaadóknak is érdekük, hogy javuljon ez a helyzet, ezért kezdeményezett tárgyalásokat a Munkástanácsok a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek között.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a gimnáziumok rangsorát a budapesti Fazekas vezeti, amelynek csaknem összes végzős diákját felvették valamelyik felsőoktatási intézménybe.

A felsőoktatásban az "élvezető" továbbra is az ELTE, ebbe az intézménybe szeretnének a legtöbben bejutni - derült ki az Országos Felvételi Információs Központ legfrissebb felvételi statisztikájából.

A szakközépiskolák közül az első helyen a szintén fővárosi Puskás Tivadar Szakközépiskola áll, ahonnan a diákok több mint 86 százaléka bekerült valamelyik felsőoktatási intézménybe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×