eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Vizitdíj: mi lesz a kismamákkal?

Június 30-a után sem kell térítési díjat fizetniük azoknak a kismamáknak, akik választott orvosuknál szeretnének szülni - áll az Egészségügyi Minisztérium törvénymódosító javaslatában.

A Népszabadság egy uniós javaslatról számol be, mely szerint "tűrhetetlen, hogy a tagállamok rendszeresen fittyet hánynak az EU költségvetési bibliájára", a stabilitási és növekedési paktum előírásaira. A javaslatot, mely szankciókat szabna ki ezekre a tagállamokra, szerdán fogadhatja el a strasbourg-i plénum. Az EP gazdasági és pénzügyi szakbizottsága azt javasolja, hogy a tagállamok 2015-ig nyilvánítsák alkotmány-, vagy jogellenesnek a belső államadósság növekedését. A parlament továbbá aggódik amiatt is, hogy a tagállamok között a deficit-, adósság-, gazdaság- és növekedésbeli különbségek tovább mélyülhetnek, és ez alááshatja a közös valutát.

Június 30-a után sem kell térítési díjat fizetniük azoknak a kismamáknak, akik választott orvosuknál szeretnének szülni - ez áll az Egészségügyi Minisztérium törvénymódosító javaslatában. A Magyar Nemzetben közölt módosítás szerint a korábbiakkal ellentétben ezeknek az anyáknak nem kell kifizetniük a kezelés 30 százalékát, de legfeljebb százezer forintot, ám minden más esetben marad a fizetés. A vizitdíj-mentességet élvezők körét az új javaslat egyrészt bővítené, másfelől pedig szűkítené. A részleteket a Magyar Nemzetben olvashatják.

Módosítaná a gyorsforgalmi úthálózatról szóló törvényt a gazdasági és közlekedési tárca - olvasható az Indexen. A szakminisztérium pénteken, sürgősségi javaslatként nyújtotta be a módosítást. A tervezetben 18 új gyorsútszakasz szerepel, közülük 4 autópálya, a többi 14 autóút. Az új építésű utak mellett szerepel a törvényjavaslatban az M0-s déli szektorának kétszer háromsávosra bővítése, valamint egy új M0-s nyomvonal építése a körgyűrű 51-es főútnál lévő csomópontjától az M5-M0 gyáli csomópontjáig. Megszűnnek a programutak, és megint gyorsítják az építést.

A magyar építőipari cégek még nyerhetnek a labdarúgó Európa-bajnokságon, annak dacára, hogy nem Magyarország nyerte meg a pályázatot - számol be róla a Napi Gazdaság. A magyar cégek esélye mind a lengyel mind az ukrán piacon meglehetősen jó, mivel azt hagyományos kapcsolataik és földrajzi fekvésük megalapozza - vélik az ITDH szakemberei. Az Eb rendezése erőteljes beruházási hullámot indít majd el, főként az infrastruktúra területén. A lap cégeket keresett meg, és kérdezte őket a lehetőségeikről.

A Világgazdaság szerint gyorsítanák a gazdasági perek lefolyását a polgári perrendtartás átfogó reformjának részeként. Mivel uniós támogatások, milliárdos projectek sorsa múlhat egy-egy közigazgatási engedélyen, vagy kötelezésen, nem közömbös, hogy milyen gyorsan zárulnak le az ilyen határozatokkal összefüggő perek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×