eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Veszélyben a szigligeti jegenyesor?

Több jegenyefa kivágását tervezi Szigligetnél a Veszprém megyei közútkezelő. Az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja szerint nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a fák valóban veszélyesen elöregedtek. A település polgármestere elmondta: a közútkezelő csak a beteg és öreg fákat vágja ki.

"A szigligeti jegenyesor a balatoni tájkép nélkülözhetetlen része, az egyik legjellegzetesebb és legértékesebb fasor a Balaton körül" - mondta az InfoRádiónak az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja.

Lányi András hozzátette: a magyar törvények Európában példátlan módon kevéssé védik a fákat, a hatóságok vagy a magántulajdonosok szinte eljárás nélkül szabadulhat meg azoktól, holott a fák nem "fogyóeszközök".

A zöld szervezet munkatársa szerint nem bizonyított, hogy a szigligeti jegenyék veszélyesek a közlekedés biztonságára. Lányi András szerint elképzelhető, hogy egy tavaly kidőlt fa ad indokot a fasor kiirtására.

Az Élőlánc elnökségi tagja úgy tudja, a fák állapotát nem mérték fel az illetékes hatóságok, csupán elfogadták a közútkezelő megállapítását.

A szervezet nem tehet semmit a fákért, a fasor megőrzéséért a helyieknek kellene felemelni a szavukat - közölte Lányi András, aki kijelentette: többet nem megy Szigligetre.
Csak a beteg fákat vágnák ki

Nem az egész fasort, csupán az öreg és beteg fákat - összesen 64-et, a teljes állomány mintegy 20-25 százalékát - vágnák ki Szigligeten, erre a közútkezelőnek megvan az engedélye - mondta az InfoRádiónak a város polgármestere.

Balassa Balázs hozzátette: a fasor állami területen van, a növények gondozása a közútkezelő feladata, a kidőlő fák, letörő ágak okozta károk is ezt a szervezetet terhelik.

Mivel Szigliget a Balatoni Nemzeti Park területén fekszik, ezért a fakivágási engedélyt a zöld hatóság és a park illetékesei adják ki.

Balassa Balázs hozzáfűzte: neki mint polgármesternek nincs meg a jogalapja arra, hogy a környezetvédelmi minisztérium által megbízott szakhatóság döntését vitassa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×