eur:
385.83
usd:
354.87
bux:
68403.07
2024. május 21. kedd Konstantin

Átrendezik a szereposztást a Fideszben

A legnagyobb ellenzéki párton belüli szereposztás módosulásáról számol be a Magyar Nemzet. A lap szerint Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere ismét többet szerepel, Szijjártó Péter szóvivőt viszont valószínűleg hátrébb vonják. Lapszemle.

Bírósági ítéleteket osztályoznak egy új internetes portálon - olvasható a Népszabadságban. A gazdasági jogi kérdésekre szakosodott fórum célja - a szerkesztők szerint - nem elsősorban a bírálat, hanem a szakmai párbeszéd. A Legfelsőbb Bíróság elnöke nem lát kivetnivalót a kezdeményezésben. A cikk példákat hoz elégtelen és jeles osztályzatot kapott perekre.

Egyéves szünet után ismét sokat szerepel a közvélemény előtt - országos ügyeket vállalva - Pokorni Zoltán, a Fidesz egykori elnöke - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet cikke. A cikk szerint a politikus visszahúzódásában belső ellentétek is szerepet játszhattak, most Orbán Viktor pártelnök inspirálása mellett a közelgő tisztújító kongresszus is indokolhatja a fővárosi Hegyvidék polgármesterének színre lépését. Szíjjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője viszont nap mint nap szerepel, róla alap forrásai azt állítják: a pártvezetés hátrébb vonná a csatársorból.

Az Index internetes lap a Taxi 4-et jegyző Gérard Krawczykkal készített interjút, aki a Francia Filmnapokat jött beharangozni Magyarországra. A rendező Dr. House-osan elegáns volt: farmert, fekete zakót és egy sportcipőt viselt, és sosem hallotta meg a kérdést, miért nézték a Taxi 4-et ilyen kevesen. "Nagyon fontos film számomra a Taxi. Egy filmet nem lehet üzleti alapokon forgatni, hiába vannak benne ugyanazok a színészek és autó. Szeretheted a filmemet vagy sem, de ezek nem árucikkek" - ismertetett meg egyből az ars poeticájával Krawczyk, aki az első rész után vette át a sorozattá duzzadó filmet Gérard Pires-től.

A piaci várakozások szerint márciusban végre a csúcsra érhet a fogyasztói infláció. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők ugyanis - a Reuters-felmérés eredményéhez hasonlóan - átlagosan 9,0 százalékos adatra számítanak a januári 7,8 százalék és a februári 8,8 százalék után. A márciusi adatokat szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A cikk azt is vizsgálja, hogy milyen változások történtek a fogyasztói árakban.

A Világgazdaság arról számol be, hogy tizenegy nagyprojekt előkészítése jutott el abba a fázisba, hogy támogatási kérelmük beadható az Európai Uniónak. Ezt hangsúlyozta Bajnai Gordon a lap megkeresésére, cáfolva azokat a híreket, hogy Magyarország késésben lenne az előkészítésben. A lapszámba veszi a beruházások terveit.

A portfolio.hu azt latolgatja, lesz-e további benzináremelés. Úgy vélik: a MOL jövő hét szerdán nem emeli az árat, mivel kismértékben, 1,4 százalékkal emelkedett az előző héten a benzin jegyzésára. Ezt a forint 0,8 százalékos erősödése némileg ellensúlyozni tudta, így a forintban kifejezett áremelkedés 0,5 százalékos volt. A gázolaj jegyzésára dollárban 1,4 százalékkal csökkent, míg a forint erősödésének hatására ez a hazai valutában kifejezve 2.2 százalékos árfolyam csökkenést jelent. A legutóbbi 6 forintos emelés után így a portál szerint nem kell újabb árnövekedésre számítanunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Nagy Márton: "a jegybank nem képes az együttműködésre"

Nagy Márton: "a jegybank nem képes az együttműködésre"

A jelek szerint újra fellángolt a szakmai vita a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között, most a magyar versenyképességi stratégiáról, mert Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter utóbbi dokumentum, és a sajtóban megfogalmazott jegybanki bírálatok láttán azt jelentette ki az Indexnek: "a jegybank nem képes az együttműködésre, hiába kerestük erre a lehetőséget." Az üzenet éppen az MNB keddi kamatdöntése előtti órákban jelent meg, amely kapcsán a Portfolio elemzői konszenzusában mindegyik szakértő 50 bázispontos vágást valószínűsített 7,25%-ra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×