eur:
388.74
usd:
361.78
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Nemzeti katasztrófa vagy előnyös váltás?

Már a tavaszi ülésszakon meg kellene tárgyalni a több-biztosítós egészségügyi modell kérdését, mert így már a jövő elejétől életbe léphetne - véli az Államreform Bizottság Egészségügyi Munkacsoportjának vezetője. A Magyar Orvosi Kamra elnöke szerint azonban katasztrófához vezetne, ha a magánbiztosítóknak teret engednének az egészségügyi alapellátásban.

Az Államreform Bizottság Egészségügyi Munkacsoportjának vezetője szerint a tavaszi ülésszakon meg kellene tárgyalni a több-biztosítós egészségügyi modell kérdését, mert így már a jövő év elejétől életbe léphetne.

Mihályi Péter úgy véli: az aggodalmak feleslegesek, senki nem szenvedne kárt a verseny miatt. A változás nem is lenne drasztikus, a legtöbben csak idővel éreznék meg a rendszer előnyeit.

A szakértő szerint az, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is megmaradna, és beszállhatna a versenybe, már kompromisszumos megoldás.

Másként látja

A Magyar Orvosi Kamra elnöke szerint a döntéshozó még mindig nem definiálta, mit ért a több-biztosítós rendszeren.

Éger István úgy véli, az egészségbiztosításban egy üzleti alapú, versengő magánbiztosítói rendszernek nincs keresnivalója, mert az egységes nemzeti kockázatközösség megtörése katasztrofális következményekkel járna.

A kamara vezetője szerint az Államreform Bizottság Egészségügyi Munkacsoportjának javaslata, miszerint az alapbiztosítási csomagba is beengednék a magánbiztosítókat, és velük az OEP is versenyben állna, a magyar gazdaság és az egészségügy jelenlegi állapotában "nemzeti katasztrófához vezetne".

Külföldön nem jött be?

Nemzetközi konferenciákon "milliószor kifejtették, hogy ez az út nem vezet sehová, ebbe az irányba nem szabad elindulni" - közölte Éger István.

Ebben a rendszerben a kamara elnöke szerint milliók kimaradnának az ellátásból, és kialakulna a szegény- és gazdagbiztosítás, ennek kiküszöbölésére pedig állami alapokat kéne létrehozni és pénzzel ellátni. Hozzátette: ez a módszer Hollandiában sem vált be.

Az OEP a kérdés kulcsa

A megoldás az OEP megújítása lenne - jelentette ki Éger István.

Éger István közölte: Mihályi Péter azon állítása, miszerint az egészségbiztosító képtelen megújulni tévedés, hiszen a politikusnak is tudnia kell, hogy az OEP-nek nem önmagától kell megváltoznia.

Politikai döntés következménye az, hogy az OEP-et "társadalombiztosítói pályára állítják, vagy pedig állami kifizetőhelyként degradálva tartják abban a helyzetben, amiben most van" - mondta az orvosi kamara elnöke.Szlovákiában többen vannak

Szlovákiában már a kilencvenes évek végétől több-biztosítós rendszer működik az egészségügyben. Jelenleg hét egészségbiztosító van a piacon, ebből két állami és öt magánbiztosító.

A két állami biztosítónak több mint 60 százalékos részesedése van a lakosság egészségbiztosításában, a jelenlegi kabinet azonban ezt kevésnek tartja.

Korábban nem sikerült

Mikulás Dzurinda jobboldali kormánya átfogó reformot tervezett az

egészségügyben, ám a Rudolf Zajac miniszter nevével fémjelzett intézkedéscsomagnak csupán egy részét sikerült a gyakorlatban megvalósítani.

Ezek közé tartozott a magán-egészségbiztosítók szerepének a növelése, és főleg az egészségügyi szolgáltatások színvonalának javítása.

Fico drasztikus

Robert Fico baloldali kormánya röviddel hatalomra kerülése után jelezte: elhibázottnak tartja a korábbi kormány döntését és ismét növelni kívánja az állam szerepét a betegellátásban.

A legnagyobb nemtetszést az új egészségügyi miniszternek az a törekvése váltotta ki, melynek célja a szabad biztosítóválasztás megszüntetése, vagy legalábbis korlátozása, ami halálos csapást jelenthet a magánbiztosítókra.

Az egészségügyi minisztérium már elkészítette azt a törvénytervezetet, mely szerint a köztisztviselők, az állami alkalmazottak és a két fegyveres testület tagjai kötelezően csupán a két állami biztosító ügyfelei lehetnek.

Ivan Valentovics egészségügyi miniszter azzal érvel, hogy ezzel ellenőrizhetővé válik az állam által befizetett járulék.

A magán-egészségbiztosítók viszont tiltakoznak, és az alkotmányra hivatkoznak.

Jogokat sérthet

Szerintük a kormány a vállalkozáshoz való alkotmányos jog korlátozására törekszik, egyrészt azzal, hogy csökkenti a magánbiztosítók lehetséges ügyfeleinek számát, és mintegy 700 ezer embert másik, tehát állami biztosítóba kényszerít. Másrészt azzal, hogy megtiltja számukra a nyereséget.

Maga Robert Fico is azt állítja, hogy a magánbizotsítók évi nyeresége közel egymilliárd korona, amiért - szerinte - tulajdonképpen nem sokat tesznek, csak beszedik a járulékot és leveszik a hasznot.

A magánbiztosítók szövetsége természetesen élesen tiltakozik, de maguk a páciensek is helytelenítik, hogy a kormány korlátozni akarja a szabad biztosítóválasztás eddigi gyakorlatát.

A vitát a parlament dönti majd el, és várható, hogy a mostani balközép koalíció keresztülviszi akaratát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×