eur:
389.49
usd:
362.45
bux:
68671.78
2024. május 8. szerda Mihály

A Malév pluszjáratot indít Londonba

Délután négy óráig tíz induló és tíz érkező járatot kellett törölni Ferihegyen a földi kiszolgálók szombat délután fél 3-ig tartó sztrájkja miatt - jelentette ki a repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője.

Szollár Domokos hozzátette: a légitársaságok nagy része maga oldja meg az utasok kiszolgálását. A reptér kettes termináljában egyáltalán nincs tömeg, az egyesben pedig mindössze 80-90 ember várakozik felszállásra. Egy sűrítő járatot állít forgalomba a Malév Budapest és London között, olyan utasok számára, akik más légitársaságnál váltottak jegyet, de a Ferihegyi földi kiszolgáló személyzet sztrájkra miatt nem jutottak el a szigetországban. Így csaknem 170 utasnak teszi lehetővé az utazást.

Németh Krisztina, a légitársaság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a Malév járatait nem érinti a sztrájk. A repülők egytől egyik elindultak, a nemzeti légitársaság utasainak késésre sem kellett számítaniuk. A Malév azonban a többi társaság utasainak kisegítésére egy plusz járatot indít Budapest és London között.

Pénteken délre még nem alakult ki nagy tömeg a Ferihegyi repülőtér 2-es termináljában, azonban a repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. semmi jóra nem számít. Szóvivőjük az InfoRádióban úgy fogalmazott: "szörnyű napunk lesz". Már több légitársaság jelezte, hogy nem indítja gépeit.

Péntek reggelig több légitársaság (így a Lufthansa, az Alitalia és az easyJet) is közölte, hogy törli járatait, a British Airways pedig londoni gépeit nem indítja el.

"Nem vagyok optimista, elég szörnyű napunk lesz" - fogalmazott az InfoRádióban a Budapest Airport Zrt. szóvivője. Szollár Domokos hozzátette: az elinduló járatokon is jelentős késésekre kell számítani.

A szóvivő éppen ezért arra kért mindenkit, hogy a szervezet honlapján és a légitársaságoknál érdeklődjön a járatokról. Szollár Domokos szerint a magyar utasok óvatosak, ám a külföldiek, akik egyébként a forgalom kétharmadát adják, nem tudnak mást tenni, mint kimenni a repülőtérre.

"Inkább választják a biztos nemet"

Egyelőre nincs tumultus a Ferihegyi repülőtér 2B terminálján - jelentette az InfoRádió helyszínen tartózkodó munkatársa. A munkabeszüntetés miatt leginkább érintett légitársaságok az InfoRádió érdeklődésére közölték: utasaikat partnereik segítségével megpróbálják eljuttatni úticéljukhoz.

Az InfoRádió érdeklődésére az érintett légitársaságok ferihegyi munkatársai közölték: az utasok nem számíthatnak kártérítésre, erről a gépeket kiszolgáló Celebi Kft.-vel kell tárgyalniuk. Részletekért kattintson ide!

Szollár Domokos úgy vélte: bár a csütörtöki napot a véletlenek szerencsés összjátéka folytán sikerült hat járat törlésével átvészelni, a helyzet pénteken rosszabb lesz, mert a légitársaságok "inkább választják a biztos nemet, mint a bizonytalan igent".Hat járatot töröltek csütörtökön

A korábban várt több mint 100 járat helyett összesen három légitársaság hat járatát kellett törölni csütörtökön a földi kiszolgálók sztrájkja miatt.

Szollár Domokos, a Budapesti Airport szóvivője még csütörtökön elmondta, hogy a portugál TAP, az easyJet és a Lufthansa törölt járatain kívül a többi járat, ha késve is, de elindult. A légitársaságok többsége saját személyzettel oldotta meg a földi kiszolgálást - tette hozzá.

A munkabeszüntetés miatt egyetlen utas sem ragadt a Ferihegyi repülőtéren éjszakára - közölte a szóvivő.

Csak kézipoggyásszal utazzanak!

A sztrájk nem érinti a Malév és a SkyEurope járatait, mivel a két légitársaságnak saját földi kiszolgálói vannak, és nem érinti a Malév szerződéses partnereit sem.

A Budapest Airport azt kéri az utasoktól, hogy ha tehetik csak kézipoggyásszal utazzanak, további információért pedig forduljanak a légitársaságokhoz.Pénteken is folytatja az eredménytelen bértárgyalások miatt kezdett sztrájkot a földi kiszolgálókat képviselő Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete - mondta el az InfoRádiónak még csütörtökön Csorba Attila. A munkabeszüntetés szombat délután fél háromig tart.

A szervezet elnöke kifejtette, hogy csütörtökön nem tudtak tárgyalni a munkáltatóval, noha ezt az igényüket a munkabeszüntetés kezdete előtt már négy órával jelezték.

Messze vannak az álláspontok

A dolgozók 25 százalékos béremelési követeléssel kezdtek, majd 20, végül 15 százalékra módosították az igényüket - mondta el az InfoRádiónak csütörtök este a Ferihegyi repülőtéren a gépeket kiszolgáló Celebi Kft. ügyvezető igazgatója.

Limburger Lóránd közölte: ezzel szemben a cég 4 százalékos alapbéremelést és 3 százalékos teljesítmény-bónuszt ajánlott, valamint azt, hogy a dolgozókat határozatlan idejű állományba helyezik át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×