eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Valaki mérgezi a varjakat és a hollókat

A sasok után több holló és vetési varjú is mérgezés áldozata lett. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület igazgatóhelyettese elmondta, a varjútelepek megóvása azért is fontos, mert több védett madár az elhagyott varjúfészkekben költ.

Még nem zárult le a nyomozás a mérgezések ügyében, de a madárpusztulás oka valószínűleg az, hogy egyes gazdálkodók mérgezett csalit tesznek ki a jószágukra támadó ragadozók ellen - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani Egyesület igazgatóhelyettese.

Orbán Zoltán szerint a probléma az, hogy a mérgek nem szelektívek, minden állatra egyformán hatnak, sőt, gyakran nem is azok az állatok eszik meg, amelyeknek a gazdák szánták.

A legtöbb sas a Jászságban pusztult el mérgezés miatt, a szakértő szerint azért, mert egy ottani gazda a galambjait akarta megvédeni a héjáktól, ezért mérgezett tetemeket tett ki, a héja azonban nem eszik dögöt, ellentétben a sassal - közölte Orbán Zoltán.

A vetési varjak telepeinek megőrzése is fontos, hiszen a kék vércse, a védett erdei fülesbagoly és a fokozottan védett kerecsensólyom is a varjak által készített fészektelepeken költ.

A szakértő elmondta: ha a varjak valamilyen okból eltűnnek, hiába van bőven táplálék a környéken, a ragadozó madarak nem tudnak fészkelni. A madártani egyesület munkatársai ezért gyakran mesterséges fészkeket készítenek nekik, ez azonban pénzbe és időbe kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×